RAZKOŠNO

Za kraljevo spremstvo in opremo potrebovali 27 letal!

Objavljeno 06. marec 2017 19.22 | Posodobljeno 06. marec 2017 19.22 | Piše: A. S.

Savdski kralj Salman bin Abdul Aziz Al Saud je na obisku v Indoneziji.

Toliko dežnikov je potrebnih, ko dežuje, kralj Salman pa se prebija pod streho. Foto: AP

INDONEZIJA – Kralj Savdske Arabije je ta teden pripotoval v Džakarto v Indoneziji, med azijsko turnejo, ki bo trajala skoraj en mesec in ki jo je začel v Maleziji, njen namen pa je utrditi ekonomske vezi med državami, pa bo obiskal še Brunej, Japonsko, Kitajsko in Maldive. No, da si bo odpočil od vseh obveznosti, si bo privoščil še šestdnevni dopust na Baliju.

In kako potuje 81-letni Salman bin Abdul Aziz Al Saud, ki je prestol nasledil januarja 2015, potem ko je umrl njegov polbrat, kralj Abdulah bin Abdul Aziz Al Saud?

Tuji mediji navajajo neverjetne številke: v Indonezijo, kamor je savdski vodja prišel prvič po 47 letih in kjer bo ostal devet dni, je prišel s kar 459 tonami opreme, vključno z dvema limuzinama mercedes-benz S600s in dvema električnima dvigaloma, ki sta narejena posebej zanj in se v soncu svetita zaradi zlate obrobe, kralj pa ju potrebuje, da lažje izstopi iz letala oziroma se povzpne nanj. Da so dostavili toliko prtljage in ljudi, je bilo potrebnih kar 27 letal, spremlja ga namreč še okoli 1500 ljudi: 620 jih skrbi za njegovo udobje in nemoten potek poti, okoli 800 je delegatov iz gospodarstva, politike, med njimi 10 ministrov in 25 princev, in da ni prav nič prepuščeno naključju, pove podatek, da ga varuje okoli 100 seveda vrhunsko izurjenih varnostnikov.

Na letališču Halim, ki je moralo za primerno ravnanje z vso kraljevo prtljago dodatno najeti 572 ljudi, kot poročajo tamkajšnji mediji, sta ga pričakala indonezijski predsednik Joko Widodo s častno stražo ter množica radovednežev.

Bližnjevzhodna delegacija je nastanjena v štirih najboljših hotelih v središču Džakarte, in da se vsi varno počutijo, so morale tamkajšnje oblasti vpoklicati okoli 10.000 ljudi, ki noč in dan budno prežijo na morebitno nevarnost, za njihove želodčke pa skrbi več kot 150 kuharskih mojstrov, veščih priprave lokalne hrane in bližnjevzhodnih halal obrokov.

Savdska kraljeva družina je tudi sicer znana po milo rečeno ekstravagantnem slogu potovanj, kralj Salman je, denimo, pred dvema letoma zakupil celotni prestižni hotel Four Seasons v Georgetownu v ZDA, ki velja za najbolj luksuznega na širšem območju in ima kar 222 sob, istega leta pa je na francosko Riviero pripotoval z okoli 1000 ljudmi in so na njihovo zahtevo zaradi varnosti in večjega udobja za tri dni zaprli eno do tamkajšnjih plaž, povrhu pa zaradi poskusa montaže njegovega dvigala z betonom zalili pesek. Dogodek je precej razburil domačine, turiste in tamkajšnjega župana, ki je celo posredoval pri predsedniku, a zahtevam vodje države, ki velja za največjo izvoznico nafte na svetu, se očitno ne da reči ne.

Deli s prijatelji