RIGOROZNO

Za kajenje v parku do pol leta zapora

Objavljeno 22. julij 2012 16.00 | Posodobljeno 22. julij 2012 16.00 | Piše: A. L., STA

Poleg zaporne kazni sta za kadilca v mestnem parku predvidena še do tisoč dolarjev kazni in opravljanje družbeno koristnih del.

Pljučni rak je največkrat posledica kajenja.

ATLANTA – V ZDA se že nekaj let širi »epidemija« ostrih protikadilskih zakonov, ki se je začela na liberalnem zahodu in vzhodu države, zdaj pa so se ji z vso resnostjo pridružili tudi na jugu države. Atlanta je namreč sprejela zakon o prepovedi kajenja v mestnih parkih in predpisala denarno kazen do 1000 dolarjev, pol leta zapora in družbeno koristno delo.

Zaveznik iz družine kadilcev

Ameriški jug ima sicer še vedno več kadilcev, kot je povprečje v ZDA, vendar se prostor zanje tudi tam vse bolj oži. Leta 2009 je kajenje v barih in restavracijah prepovedala domovina tobaka Virginija, skupaj s Severno Karolino, ki je prav tako v vrhu proizvodnje tobaka.

Nasprotniki kajenja so našli odločnega zaveznika celo v znani tobačni družini Reynolds. Vnuk ustanovitelja tobačnega imperija R. J. Reynoldsa, ki je dal na trg cigarete znamke Camel, je namreč danes predsednik Fundacije za Ameriko brez kajenja.

Patrick Reynolds, čigar oče je kadil celo na smrtni postelji, je novi zakon v Atlanti pozdravil, kot tudi podobne zakone, ki so jih sprejeli po več kot 200 mestih juga ZDA.

Deli s prijatelji