NESTRPNE IZJAVE

Za Donalda Trumpa so vsi Mehičani kriminalci

Objavljeno 12. julij 2015 12.37 | Posodobljeno 12. julij 2015 12.37 | Piše: Aleš Kovačič

Milijarder Donald Trump zmerja Mehičane s posiljevalci in prenašalci bolezni.

Milijarder Donald Trump ksenofobno nad Mehičane, čemur pritrjuje mnogo Američanov. Foto: Reuters

Kmalu zatem, ko je ekscentrični milijarder in nepremičninski tajkun Donald Trump napovedal svoj vstop v ameriško predsedniško tekmo, je domačo pa tudi tujo javnost osupnil z ostrimi kritikami na račun priseljenske politike ZDA, še bolj pa z obsojanja vrednimi pavšalnimi in nestrpnimi izjavami o Mehičanih.

Najprej je mehiško imigracijo označil za strategijo tamkajšnjih oblasti, ki naj bi čez svojo severno mejo v sosednjo ZDA pošiljale najbolj nezaželene posameznike mehiške družbe. »Mehiška vlada v ZDA pošilja pripadnike najobrobnejših delov tamkajšnje družbe,« je v svojo kritiko domačih medijev, ki da izkrivljajo njegove besede in izjave, vklopil obtožbe političnih voditeljev ameriških južnih sosedov. Zato Ameriko, po mnenju Trumpa, ki se domači javnosti poskuša predstaviti kot konservativni kandidat z radikalno patriotskimi stališči, naklepno in sistematično družbeno razkraja vlada v Ciudadu de Mexicu.

Zanj so Mehičani, ki mejo z ZDA prestopajo v upanju na boljše in varnejše življenje, kriminalci, preprodajalci narkotikov, posiljevalci in prenašalci nalezljivih bolezni. »Največji prekupčevalci s heroinom, kokainom in drugimi prepovedanimi drogami so mehiški mamilarski karteli, ki imigracijo izkoriščajo za lastne tihotapske potrebe,« je v začetku minulega tedna grmel Trump in dodal: »To vedo tudi poveljniki naših obmejnih policij. S priseljevanjem se čez našo južno mejo valijo tudi številne nalezljive bolezni. ZDA so tako postale ne samo mehiško, ampak tudi globalno smetišče.«

Svoj gnev nad zanj negativnimi posledicami imigracije, ki ZDA z izjemnimi količinami poceni delovne sile za najbolj umazana in slabo plačana dela zagotavlja prednost v globalni gospodarski konkurenčni tekmi, zna podkrepiti tudi s primeri: »Prejšnji teden je neko mlado žensko v San Franciscu surovo umoril Mehičan z dolgo policijsko kartoteko, ki so ga ameriške oblasti že petkrat poslale nazaj v Mehiko, pa vendar se ta človek vedno znova vrača v ZDA. To je le en primer izmed mnogih.«

Ostra predvolilna retorika

Ostre besede na račun v ZDA izjemno občutljive teme priseljevanja zlasti Mehičanov, saj Latinskoameričani sestavljajo že slabih dvajset odstotkov celotnega prebivalstva, kar pomeni, da so dominantni nebeli del populacije, so morda po oceni njegovega volilnega štaba dobra taktika za nabiranje glasov radikalnih konservativnih volivcev, vendar bi lahko ostra predvolilna retorika devetinšestdesetletnega Trumpa v končni fazi stala njegovo bogastvo.

Njegov poslovni imperij, ki je po merjenju revije Forbes ocenjen na dobre štiri milijarde ameriških dolarjev, sicer temelji na poslu z nepremičninami, vendar je precej odvisen tudi od prodaje izdelkov in franšiz – v lasti ima namreč pravice za več lepotnih izborov miss – z njegovim imenom. S tem je sicer impresivno bogastvo odvisno od pozitivnega javnega mnenja in medijskega ugleda Trumpa samega.

Primerja ga s Hitlerjem

Tako se je na njegove ksenofobne izpade pričakovano ostro odzvala številna in politično močna latinskoameriška skupnost. Javno ga je celo s Hitlerjem primerjala tudi znana igralka mehiških korenin in aktivistka v boju za človekove pravice Eva Longoria.

Medtem je denimo televizijska mreža NBC sporočila, da bo prenehala predvajati njegov resničnostni šov Vajenec, Trump pa je zagrozil s tožbo. Podobno je storil Univison, ki za špansko govoreči del ameriške publike prenaša njegov priljubljeni izbor za miss ZDA. Pa mehiška mreža Groupo Televisa, ki prenaša tekmovanje za miss universe. Mreža trgovin Macy's je s svojih prodajnih polic umaknila njegovo linijo oblačil. Sodelovanje s Trumpom so prekinili tudi pri organizatorju priljubljenih in tradicionalnih avtomobilskih dirk Nascar.

Poslovnih partnerjev, ki hitijo pretrgati vse povezave z ekscentričnim milijarderjem, je vse več, a Trump ostaja neomajen: »Macy's, NBC, Nascar so vsi zavzeli žalostna in šibka stališča politične korektnosti, s čimer škodujejo naši državi.«

Vendar javnomnenjske ankete med konservativnimi volivci pritrjujejo njegovi razdvojevalni taktiki. Med kandidati za nominacijo znotraj republikanske stranke se je namreč povzpel celo na drugo mesto, takoj za Jebom Bushem.

»Greh Donalda Trumpa je njegova politična nekorektnost. Vendar politična nekorektnost, glede na segment družbe, ni enako nepopularnosti,« meni nekdanji republikanski strateg Roger Stove, ki pomislekom o kopnenju bogastva milijarderja na račun nesprejemljivih kritik priseljencev dodaja: »Človek je vreden milijarde. Za Macy's mu preprosto dol visi.«

Deli s prijatelji