HLADNA VOJNA?

Za Berlin izstop Grčije iz evroobmočja neizogiben, Hollande miri

Objavljeno 05. januar 2015 17.29 | Posodobljeno 05. januar 2015 17.30 | Piše: STA, M. U.

Francoski predsednik: Grčija sama odloča o obstanku v evroobmočju.

Francois Hollande.

PARIZ – Odločitev o obstanku v območju držav z evrom leži v rokah Grkov, je ocenil francoski predsednik François Hollande. Obenem je poudaril, da mora država, v kateri bodo konec meseca predčasne volitve, izpolniti svoje obveznosti. »Grki lahko izberejo svojo usodo, obenem pa so sprejeli nekatere obveznosti. Vse to je seveda treba spoštovati,« je na vprašanje o morebitni zmagi stranke Siriza na volitvah 25. januarja dejal Hollande. »Kar pa se tiče obstanka Grčije v evroobmočju, o tem odloča Grčija,« je še dodal.

Der Spiegel: Za Berlin izstop Grčije praktično neizogiben

V nedeljo je precej prahu dvignilo poročanje nemškega Der Spiegla, da naj bi bila nemška kanclerka Angela Merkel pripravljena sprejeti izstop Grčije iz evroobmočja, če bi po volitvah na oblast prišla Siriza. Ta nasprotuje reformam in varčevalnim ukrepom, na katere so pristale Atene v zameno za finančno pomoč.

Po pisanju tednika je za Berlin izstop Grčije »praktično neizogiben«, če bo po volitvah vlado vodil prvi mož Sirize Aleksis Cipras, ki bi lahko zapustil pot varčevanja in ustavil vračanje dolgov države.
V nedeljo so v Berlinu sicer nakazali, da verjamejo, da bodo Atene izpolnile svoje obveznosti. »Grčija je v preteklosti izpolnila svoje obveznosti. Zvezna vlada predvideva, da bo Grčija izpolnjevala svoje obveznosti še naprej,« je dejal tiskovni predstavnik vlade Georg Streiter.

Deli s prijatelji