PAPEŽ

Z umestitveno mašo Frančišek tudi uradno

Objavljeno 20. marec 2013 11.37 | Posodobljeno 19. marec 2013 20.09 | Piše: V. J.

Skromni papež prevzel palij, prstan le pozlačen.

Foto: Reuters

RIM – Z včerajšnjo umestitveno mašo je pontifikat v Vatikanu uradno nastopil Frančišek, 266. papež Katoliške cerkve. Dobre želje mu je ob množici vernikov sporočilo 132 državnih delegacij z vsega sveta. Slovenijo je zastopal predsednik republike Borut Pahor, slovensko Cerkev pa nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek. Prišlo je tudi 33 delegacij preostalih krščanskih cerkva ter predstavniki judovske, muslimanske in budistične skupnosti. Kot zgodovinski dogodek in obet dobrega sodelovanja ocenjuje prihod Bartolomeja I., pravoslavnega istanbulskega patriarha, kar se je zgodilo prvič po približno tisoč letih.

Krasi ga skromnost

Cerkveni mediji tokrat zavestno pazijo, da ne poudarjajo množičnosti. Vernike iz rodne Argentine in sploh iz Latinske Amerike je Frančišek sam prosil, naj denar, ki bi ga porabili za letalsko vozovnico, raje namenijo ubogim v svojem okolju. Povsem v njegovem osebnem slogu, saj je živel v preprostem stanovanju, se po 13-milijonskem Buenos Airesu prevažal z javnim prevozom, si sam kuhal. Urednik Ognjišča Božo Rustja meni, da gre za »zgovorne poteze v času, ko se tudi v naši družbi začenja razslojevanje in ko na žalost tudi nekateri ljudje iz Cerkve niso znali živeti skromno«.

Po prisrčnem srečanju z zbranimi na trgu se je Frančišek v zakristiji bazilike sv. Petra preoblekel v mašna oblačila, nato pa se zadržal ob grobu prvega papeža sv. Petra pod glavnim oltarjem bazilike.

Pri glavnem oltarju pred baziliko je prejel ključna simbola papeštva, ribiški prstan in palij. Volneni trak, ki ponazarja Jezusa kot dobrega pastirja, pet rdečih križev pa Kristusove rane, je skromno prevzel kar po svojem predhodniku Benediktu XVI. Bogve, ali ni tudi prvi izmed vseh papežev, ki ne bo nosil ribiškega prstana iz zlata, ampak »le« iz pozlačenega srebra.

Moč čistega srca

V pridigi je pozval k varovanju celotnega stvarstva, vseh živih bitij in okolja, za odgovorno ravnanje pred bogom pa navedel zgled sv. Jožefa. Naj se med opravljanjem svoje službe zgleduje po Jožefovem skromnem in konkretnem delu, velja tudi za papeža. Posveti naj se predvsem najšibkejšim in revnim ter jim služi z ljubeznijo. Sovraštvo, zavist in napuh omadežujejo življenje. Da bi obvaroval svet, mora človek najprej očistiti svoje srce. Izkazovanja dobrote in nežnosti naj se ne boji.

Umestitveno mašo so prek zaslonov spremljali tudi na trgu pred stolnico v Buenos Airesu. Že pred njo je Frančišek telefonsko nagovoril rojake. Naj bodo složni, poskrbijo drug za drugega ter naj si ne povzročajo gorja, jim je položil na srce in se jim priporočil v molitev. 

Deli s prijatelji