TEMPELJ

Z robotom do grobnic
 pod Quetzalcoatlom

Objavljeno 01. maj 2013 18.25 | Posodobljeno 01. maj 2013 18.27 | Piše: E. B.

Kdo je pred dvema tisočletjema vladal Teotihuacanu?

Se pod starodavnim templjem v Teotihuacanu skrivajo grobnice vladarjev? Tako srčno upajo arheologi, ki so se do 2000 let starih dvoran prebili z robotom.

Robot se prebija skozi rov pod templjem Quetzalcoatl

Tlaloc II-TC, ki nosi ime po mehiški boginji dežja, je tri veličastne prostore na koncu zadnjega, do nedavnega še neraziskanega rova odkril pod slovitim templjem Quetzalcoatl ali Templjem pernate kače, le slabih petdeset kilometrov od Ciudada de Mexica. V središču slovite zgradbe so že v 80. letih minulega stoletja našli ostanke okoli 200 vojakov, pred dvema letoma pa so arheologi z radarsko tehnologijo odkrili predor: za namene raziskovanja skrivnostnega in zelo ozkega rova so razvili robota, ki si s spretno mehansko roko utira pot, z infrardečo kamero in posebnim skenerjem pa izdeluje zemljevide ter arheologom ponuja vpogled v dvorane. No, niti 38-kilogramska naprava dela ni opravila povsem brez preglavic, kajti nekje na polovici poti so se ji v blatu zagozdila kolesa, reševanje tehnološkega junaka pa je bilo izjemno naporno, so pojasnili vodje projekta in idejni očetje robota. Arheologi so izjemno zadovoljni z dozdajšnjim napredkom: ne nazadnje so pričakovali eno dvorano na koncu 120-metrskega rova, ne pa kar treh, povrhu pa obstaja zanesljiva možnost, da gre v resnici za grobnice starodavnih vladarjev, na kar so namigovali slikovni simboli po stenah predora.

Kdo je torej vladal Teotihuacanu, ki naj bi nastal okoli leta 100 pr. n. št. in naj bi na vrhuncu štel okoli 100.000 prebivalcev, a je bil že dolgo pred prihodom Aztekov v 14. stoletju povsem zapuščen, bo morda odkril prav robot: ta se bo v kratkem podal v dvorane, ki jih je preteklost zapečatila pred več kot 1800 leti.

Deli s prijatelji