TALEC

Z mačeto se je
 rešil iz ujetništva

Objavljeno 08. december 2014 21.33 | Posodobljeno 08. december 2014 21.34 | Piše: A. SA.

Po skoraj treh letih se je Švicarju uspelo izviti iz rok islamskih skrajnežev.

Po skoraj treh letih ujetništva zdaj okreva v vojaški bolnišnici in se veseli božiča z bližnjimi.

MANILA – Kalvarija 49 let starega Švicarja Lorenza Vinciguerra se je začela na brezskrbnem izletu. Skupaj z Nizozemcem Ewoldom Hornom je namreč februarja leta 2012 najel krajevnega vodnika Ivana Sarenasa, da ju popelje opazovat in fotogafirat redke vrste ptic v krajini Tawi Tawi. Pohod je bil prijeten, dokler jim poti niso prekrižali pripadniki skrajne islamske skupine Abu Sajaf, jim zagrozili z orožjem in jih zajeli. Trojica ugrabljenih je takoj začela načrtovati beg, prva priložnost zanj se je pokazala, ko so jih skrajneži s čolnom peljali v Sulu, kjer je omenjena skrajna skupina imela enega svojih taborov. Sarenas je prvi skočil iz čolna, se potopil globoko v vodo in odplaval proč, Vinciguerra in Horn pa mu nista zmogla slediti, saj so ju stražarji prej grobo zadržali, pri tem pa še streljali na Sarenasa, ki mu je vendarle uspelo odnesti celo kožo, naposled so ga iz vode izvlekli ribiči.

Ves čas tuhtala, kako bi pobegnila

Švicar in Nizozemec sta bila skoraj tri leta talca na jugu Filipinov, ves čas sta tuhtala, kako bi pobegnila, priložnost sta dobila šele minuli konec tedna, ko je v taboru skrajnežev zavladal preplah, saj je nanj filipinska vojska zmetala več bomb. Vinciguerra je najprej zagrabil mačeto, ki jo je imel njegov stražar okoli pasu, začela sta se ruvati, Švicarju je uspelo s hladnim orožjem stražarju zadati usodni udarec, nato pa se je pognal v beg, Horn mu ni zmogel slediti. Med begom so na Vinciguerro streljali, a ga niso zadeli, med spopadom s stražarjem je dobil le ureznino na obrazu. V džungli je naletel na pripadnike filipinske vojske, ki so ga rešili in prepeljali v vojaško bolnišnico v mesto Jolo na istoimenskem otoku.

Med okrevanjem v bolnišnici je Lorenzo Vinciguerra dejal: »Srečen sem, ker mi je končno uspelo pobegniti in bom božič po dolgem času spet lahko praznoval z bližnjimi, sem pa zaskrbljen za svojega tovariša Ewolda Horna, ki je še vedno v rokah skrajnežev in ga povrhu poleg težav z zobmi pestijo tudi druge zdravstvene tegobe.«

Skupina Abu Sajaf, ki je bila ustanovljena na začetku 90. let 20. stoletja, je ena od oboroženih islamskih skupin na jugu Filipinov, financirala naj bi jo teroristična mreža Al Kaida. Odgovorna je za več ugrabitev tujcev, imela pa naj bi okoli 400 članov. Filipinska vojska je konec novembra stopnjevala napade nanjo, vendar je doslej še ni porazila.

Deli s prijatelji