PODRAŽITEV

Z junijem dražji tudi trajektni prevoz na Hrvaškem

Objavljeno 01. junij 2012 09.40 | Posodobljeno 01. junij 2012 09.40 | Piše: Ma. F., STA

Prebivalci hrvaških otokov, ki se ukvarjajo s turizmom, opozarjajo, da bo prevoz dražji kot sama namestitev na otokih.

ZAGREB – Hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija bo s petkom sezonsko zvišal cene za 20 odstotkov, kar pomeni, da bodo štiričlanske družine za potovanje do oddaljenih dalmatinskih otokov plačale tudi več kot 200 evrov. Prebivalci hrvaških otokov, ki se ukvarjajo s turizmom, opozarjajo, da bo prevoz dražji kot sama namestitev na otokih.

Jadrolinija objavila nove sezonske cene

Jadrolinija, ki ponuja storitve na večini hrvaških ladijskih linij, je na svoji spletni strani objavila nove sezonske cene prevozov, ki bodo veljale med 1. junijem in 30. septembrom. Najdražje trajektne vozovnice so do nekaterih dalmatinskih otokov, kot sta Lastovo in Vis.

Podražitev bo slabo vplivala na turizem

Za najmanjši avtomobil in eno osebo je v eni smeri do otoka Lastovo treba plačati 598 kun ali 80 evrov (do zdaj 66,5 evra), za vsako naslednjo osebo pa je treba odšteti dodatnih 68 kun ali devet evrov (doslej 7,60 evra). To pomeni, da bi štiričlanska družina v naslednjih štirih mesecih le za trajekt od Splita do Lastova in nazaj plačala 210 evrov.

Trajektna vozovnica za avtomobil in eno osebo od Splita do Visa pa po novem stane 424 kun ali 56,5 evra (do zdaj 47 evrov). Za vsako naslednjo osebo je treba plačati dodatnih 54 kun ali 7,20 evra (doslej 6,50 evra).

Cena trajektnega prevoza med otokoma Krk in Cres oziroma med pristaniščema Valbiska in Merag bo za avtomobil in eno osebo od junija 133 kun ali 17,8 evra. Od Zadra do kraja Preko na otoku Ugljan pa bo treba odšteti 121 kun ali 16 evrov.

Čeprav za prebivalce hrvaških otokov Jadrolinija ni uvedla sezonskih cen, je predsednik združenja za razvoj hrvaških otokov Denis Barić na današnji novinarski konferenci v Zadru opozoril, da bo sezonska podražitev slabo vplivala na turizem na otokih, ker je prevoz pogosto dražji kot namestitev.

Z junijem dražje tudi cestnine

Hrvaško ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo je pred časom sklenilo, da se bodo junija cestnine na Hrvaškem zvišale za 15 odstotkov. Tako bo cestnina na avtocesti med Zagrebom in Reko znašala 69 kun oziroma 9,20 evra (doslej osem evrov), med Zagrebom in Splitom pa 180 kun ali 24 evrov (do zdaj 21 evrov).

Deli s prijatelji