JAVNO

Z drugimi verniki se je spovedal še papež

Objavljeno 06. april 2014 15.32 | Posodobljeno 06. april 2014 15.32 | Piše: U. S.

Papeži se spovedujejo v zasebnosti, a to ne velja za Frančiška.

10-letna Jersey je spet z očetom Mariem. Foto: Reuters

VATIKAN  – Papež Frančišek je spet prekršil protokol: v baziliki svetega Petra je pokleknil in se spovedal navadnemu duhovniku. Po maši, v kateri je poudarjal pomembnost spovedovanja, naj bi se odpravil v prazno spovednico, kjer bi poslušal vernike. Monsinjor Guido Marini ga je usmeril proti prazni spovednici, a se papež ni namenil tja, ampak naravnost k drugi. Pokleknil je pred presenečenim duhovnikom in se mu spovedal sam, trajalo je nekaj minut. Da gre papež k spovedi, sicer ni nič neobičajnega, to počne (kot vsi pred njim) redno, le da navadno v zasebnosti.

No, papež Frančišek je potem le odšel v prazno spovednico, kjer je poslušal izpovedi več mladih. Verniki naj bi se spovedali in se spokorili še pred velikonočnimi praznovanji, v maši pred spovedjo je sveti oče poudaril pomembnost sprave z bogom. »Kdo lahko reče, da ni grešnik? Nihče. Vsi smo,« je dejal na tisoče vernikom. Namen spovedi ni obsojanje ali ocenjevanje, temveč izkušnja usmiljenja in odpuščanja. Sicer pa v baziliki ni spovedoval le papež, tam je bilo še 60 duhovnikov, ki so poslušali vernike in kardinale. To je projekt papeškega sveta za novo evangelizacijo, ki je vse škofije sveta povabil, da bi vsaj v eni župniji ves dan in vso noč spovedovali. Pobuda, ki se ji je pridružil papež, se glasi: 24 ur za Gospoda.

Papeža je menda vidno ganila 10-letna Jersey, Američanka iz Kalifornije. V Vatikan je odpotovala z enim samim ciljem: papeža je hotela prositi za pomoč, saj je njenemu očetu grozil izgon. Povedala mu je, s kakšnimi težavami se soočajo družine nezakonitih priseljencev, ki jim grozita izgon in ločitev od ljubljenih. Vprašal jo je, od kod hočejo izgnati njenega očeta, in povedala mu je. Takole je povedala pozneje: »Blagoslovil me je, me poljubil in mi potrdil, da bo videl predsednika Obamo. Počutila sem se bolje, obljubil mi je in zadovoljna sem.« Bilo je dan pred dogovorjenim srečanjem z Barackom Obamo. In zdi se, da je deklici uspelo: Maria Vargasa so tri dni po hčerinem srečanju s papežem za plačilo 5000 dolarjev varščine izpustili iz pripora za imigrante v ameriški državi Louisiana. Dekličina mati je sporočila, da je pri plačilu varščine pomagal sorodnik, ki je 10-letnico videl po televiziji. Ali ga bodo izgnali ali ne, se bo odločil sodnik. Vargasa so aretirali lani v ameriški državi Tennessee in obsodili zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Jersey na drug konec sveta ni šla sama, bila je del kalifornijske delegacije, ki je hotela papeža prositi, naj podpre njihovega predsednika pri imigracijski reformi. 

Deli s prijatelji