SVETLOBA

Z Devico se pogovarjajo vsak dan

Objavljeno 25. september 2013 15.04 | Posodobljeno 25. september 2013 15.07 | Piše: E. B.

Močno svetlobo v hiši slovite vidkinje vidijo le verni, v živo, fotografirati je ni mogoče.

MEDŽUGORJE - Poročali smo, da najslovitejša medžugorska vidkinja poroča o novem čudežu: štirideset let star kamniti kip device Marije v njenem domu naj bi namreč izžareval neverjetno močno slepečo svetlobo, eno največjih romarskih središč na svetu tako zadnje dni znova priteguje izjemno medijsko pozornost.

Vicka Ivanković Mijatović, nedvomno ena največjih gonilnih sil verskega turizma v južne predele pokrajine Brotnjo, tako v svoji hiši gosti še večje množice gorečnežev, ki se na kip, ta menda osvetljuje ves prostor, obračajo v velikem upanju, da jim bo pomagal do ozdravitve, boljšega jutri ali celo nebes, toda čudež, seveda, lahko potrdijo le izbranci, ki si ga ogledajo v živo. Mogočne svetlobe namreč ni mogoče fotografirati, to naj bi poskušali že profesionalci, a so na končnem izdelku ostali brez dokaza – na sliki je vidna le sama devica Marija, in tako je čudež, kakopak, spet namenjen le tistim, ki verujejo, in nikakor ne tistim, ki dvomijo. »Kip Marije sveti, a ko ga fotografiramo, se ne vidi ničesar. Samo s prostim očesom lahko vidite to svetlobo. Gre za nekaj posebnega,« so za hrvaške časnike pojasnile številne priče neverjetnega dogajanja, s katerim devica Marija po prepričanju mnogih svetu prinaša pomembno sporočilo.

Več kot milijon romarjev

Novica o vnovičnem videnju je po Evropi zakrožila s svetlobno hitrostjo, slovito Medžugorje, le nekaj deset kilometrov od razkošne dalmatinske obale, pa je znova v središču medijev. Naj spomnimo, pred 32 leti, ko naj bi se šestim mladostnikom prikazala kraljica miru z otrokom v naročju in jih povabila v svojo bližino, je običajna vas z dobrimi tisoč prebivalci prerasla v versko znamenitost, svetišče in cilj številnih romarjev, več kot milijon na leto, ki upajo na odrešitev, tamkajšnjemu poljedelstvu pa se je kot vir prihodka pridružil še mnogo dobičkonosnejši turizem. Cerkev svetega Jakoba oziroma svetišče kraljice miru, hrib prikazovanja in hrib Križevac privabljajo vernike z vse stare celine in tudi sveta, vsi si namreč želijo občutiti energijo kraja, s katero naj bi bili vsak dan obdarjeni Mirjana Dragičević-Soldo, Ivanka Ivanković-Elez, Jakov Čola, Ivan Dragičević, Marija Pavlović-Lunetti in Vicka: t. i. medžugorski vidci naj bi se namreč od 25. junija 1981 redno pogovarjali z Devico, ki naj bi jim zaupala tudi pomembne skrivnosti. Prvim trem, ki Marijo srečajo enkrat na leto, naj bi jih razkrila že vseh deset, preostalim pa naj bi jih razodela devet, a prav kmalu naj bi jim še deseto, z Devico pa se pogovarjajo prav vsak dan. Ena od skrivnosti naj bi se nanašala prav na kraj prvega prikazovanja, ki naj bi ga Marija nekoč označila z večnim znamenjem.

Vsak dan čudež

Vicka je dandanes nedvomno ena od ljubljenk božanskega, posredovalka temeljnih sporočil, mnogi v njej vidijo celo božjo odposlanko, kajti čudež naj bi ji bil naklonjen prav vsak dan, običajno ob 17.40. Najmanj tri minute in največ petnajst pa naj bi trajalo srečanje, ki jo navda z neverjetno močjo in založi s prepotrebnim znanjem: 49-letnici naj bi kraljica miru namreč zaupala tudi molitev za bolne, s katero poskuša številnim pomagati do ozdravitve. Opozorila naj bi jo še, da nikoli ne sme zanemariti svete maše, saj da je ta najpomembnejši in najsvetlejši dogodek dneva, da si mora prizadevati za mir v svoji duši, družini in med mladimi ter onesposobiti hudiča, ki se tako trudi za uničenje. Vicka spoznanja posreduje številnim romarjem, ki se vsak dan zbirajo na dvorišču njene skromne hiše, in mnoge celo zdravi z božjo močjo, devica Marija pa naj bi njo in Jakova popeljala tudi skozi nebesa, vice in pekel ter ju podučila, da je življenje na zemlji le vmesna postaja, preizkušnja, po kateri da bo vsakemu namenjena posmrtna usoda. Kakšna, bo odločilo naše zdajšnje ravnanje, opozori! »Nebesa so velik, neskončen prostor, ki ga zapolnjuje prečudovita svetloba. Vsi so napravljeni v bela, rumena in rožnata oblačila, nenehno hodijo, molijo in pojejo, medtem pa jih preletavajo angelčki. Občutka sreče, ko si tam, se ne da opisati. Vice so ravno tako zelo velike, a se ljudi tam ne vidi. Vse je sivo, vendar se čuti, da so ljudje tam prestrašeni, da se tresejo, zadevajo drug ob drugega, se tudi pretepajo. Takoj nama je postalo jasno, da prav oni potrebujejo vztrajno molitev,« je za Slobodno Dalmacijo zasanjano pojasnila Vicka in opisala še največji strah in trepet vernikov – pekel! »Na sredini je ogenj, v katerega ljudje vstopajo še normalni, iz njega pa izstopajo povsem spremenjeni; taki so, ker so se obrnili proti Bogu. Devica nam je razložila, da so v peklu tisti, ki so se za to odločili, mnogi, ki ne živijo v skladu z vero, pa doživljajo svoj pekel že na zemlji.«

Vicka, ki je avgusta obiskala tudi Nazaret, a ki jo čedalje več dvomljivcev, tudi vernikov, označuje za lažnega Kristusa, pa je še zaupala, da jo je Marija seznanila celo s svojo življenjsko zgodbo, pravo pravcato biografijo, ki jo je 49-letnica strnila v tri zvezke: te bo tudi objavila v knjigi – ki bo nedvomno šla za med –, a seveda, ko bo Devica naznanila, da je napočil pravi čas.

Deli s prijatelji