IZPOVED

Z denarjem za politično kampanjo razvajal ljubico

Objavljeno 21. junij 2014 12.19 | Posodobljeno 20. junij 2014 20.22 | Piše: E. B.

Hči osramočenega politika in uspešna pravnica se je izpovedala medijem.

John Edwards je spet zaljubljen.

Sedem let po aferi, ki je pošteno pretresla tako kariero kot družino Johna Edwardsa, je o boleči preteklosti spregovorila 32-letna hči osramočenega nekdanjega senatorja, podpredsedniškega kandidata ter nadobudnega demokratičnega kandidata za predsedniški stolček, zdaj pa uspešnega odvetnika.

Cate Edwards se je med intervjujem za The Washington Post spomnila prav tistega poletnega dne, ko jo je oče povabil v knjižnico razkošnega družinskega dvorca v Severni Karolini in ji, medtem ko je njena mama Elizabeth, ki se je takrat še v drugo spopadala z rakom na dojki, počivala v sosednjem prostoru, priznal, da se je zapletel v razmerje z eno od zaposlenih pri odmevni politični kampanji. »Zelo pomembno mu je bilo, da je bil do mene iskren,« se spominja Cate, ki je pred časom z očetom združila moči in znanje ter odprla odvetniško firmo. »Pogovor je bil zelo čustven, na koncu sva se objela. Bil je zelo razburjen.« Toda že čez nekaj mesecev se je začela prava medijska kalvarija, potem ko se je razvedelo, da je Edwardsova ljubica, zloglasna Rielle Hunter, z nekoč uglednim politikom tudi zanosila. Bolna Elizabeth, ki je bila sprva možu pripravljena oprostiti skoke čez plot, je napovedala ločitev, a je še pred koncem uradnega postopka umrla, John pa se je začel počasi, a zanesljivo poslavljati od politične kariere. Razmerje z Rielle mu ni prineslo le otroka, tudi tožbo, češ da je zajetne darovalske zneske kampanji zapravil za svojo ljubico, razvedelo se je še, da je o priznanju očetovstva prepričeval sodelavca, da bi sebi prizanesel s sramoto in težavami. Tem se ni mogel izogniti, a kot poudarja Cate, so bili vsi ti udarci mačji kašelj v primerjavi s smrtjo njenega starejšega brata in prvorojenca zakoncev Edwards, Wada, ki je 1996. umrl v prometni nesreči.

Vse do tragedije je bilo življenje imenitne družine popolno, se spominja Cate, hči premožnih in uspešnih staršev, ki sta otrokoma privoščila izobrazbo na najelitnejših šolah in se venomer gibala v najvišji družbi. »Spominjam se, da je oče zgrmel na tla, ko je sredi noči pri vratih pozvonil policist in nam povedal, da je Wade umrl,« se 32-letnica spominja usodne noči, po kateri je življenje Edwardsovih ubralo povsem drugačno pot. »Ni le izgubil zavesti, zgrmel je na tla in zelo dolgo se ni mogel pobrati. Bil je neutolažljiv. Njegov odnos z mamo si ni nikoli povsem opomogel. Doživela sta najhujšo možno bolečino.« John in Elizabeth sta sčasoma zaživela znova, po nekaj letih so se rodili še Emma Claire in Jack, politik pa si je pot naprej utiral predvsem z vse bolj ambiciozno kariero, ki bi nedvomno doživela številne vrhunce, če ne bi februarja 2006 spoznal zapeljive Rielle, ki je senatorja menda kar naravnost in brez zadržkov povabila med rjuhe: in ko so za razmerje izvedeli mediji, Edwardsu ni bilo več pomoči, 2010. pa tudi njegovi ženi ne več, saj je bil rak hitrejši in močnejši od njenih zdravnikov.

Toda Cate kljub vsem padcem zdaj pozitivno zre v prihodnost: srečno poročena je tudi sama zaplavala v odvetniške vode, sicer pa so ji prva skrb v življenju oče vdovec, ki z nekdanjo ljubico ohranja le formalne stike, Emma Claire, Jack in pa sad prepovedane ljubezni, šestletna polsestra Francis Quinn. Zaupala je še: »Nisem več jezna. Včasih sem se pomilovala, dolgo sem bila jezna na očeta, a vsi skupaj smo krenili naprej. Veliko truda smo vložili, da smo se spet postavili na noge. In ko mi je hudo, se opomnim, da so se mi v življenju zgodile tudi številne čudovite stvari: končala sem dobro šolo, imam veliko prijateljev, sem srečno poročena in imam čudoviti sestrici in bratca ter očeta. Vse to mi pomaga prebroditi žalost in bolečino.« 

Deli s prijatelji