POTOVANJE ŽIVLJENJA

Z balonom za 29 tisočakov do vesolja

Objavljeno 12. julij 2013 22.25 | Posodobljeno 12. julij 2013 22.27 | Piše: A. P.

Med varnim spuščanjem proti Zemlji bomo lahko izkusili breztežnost.

Vsi nadobudni astronavti se bomo lahko zdaj za razmeroma ugodno ceno približali svojim sanjam, izkusili lebdenje v vesolju in še več. Odšteti bomo morali le 29.000 evrov, ker nas bo špansko podjetje na potovanje življenja popeljalo z balonom. Med poletom bomo lahko vstali s sedežev in uživali v izjemnem panoramskem razgledu na Zemljo ter si celo privoščili obrok, če nam bo želodec to dopustil.

The ëblooní je projekt španskega podjetnika Joseja Mariana Lopez-Urdialesa iz Barcelone, ki je nedavno razkril, da imamo do prvega poleta še dve leti časa, tako da lahko že začnemo varčevati. Kapsula bo lahko sprejela skupno šest potnikov – štiri turiste in dva pilota. »Polet bo zelo prijeten in miren. Prav tako ne bo škodljiv okolju. Potniki bodo lahko hkrati videli sonce in zvezde, medtem ko bodo strmeli v ukrivljen lok zemlje,« je povedala predstavnica podjetja Annelie Schoenmarker.

Kapsulo bodo peljali do vesolja v sodobnem balonu, ki se bo ustavil na dvakratni višini leta concorda – 36 kilometrov – in tam ostal dve uri, preden se bo spustil nazaj proti trdim tlom, v tem delu bodo lahko potniki izkusili breztežnost. Vstopnico za potovanje si je že rezerviral ruski pustolovec Artemij Lebedev, eden redkih Zemljanov, ki so že obiskali vsako državo. »Izkušnja bo spominjala na polet z letalom. Potniki bodo v časovni luknji dveh minut lahko izkusili breztežno stanje in lebdeli po kabini. Vse bo prilagojeno njihovim individualnim potrebam. Del kabine bomo lahko ogradili, če bodo želeli več zasebnosti. Lahko jim bomo postregli vrhunske obroke,« je navdušena Annelie. Celotna avantura bo trajala približno štiri ure.

Deli s prijatelji