PREVERJENO

X-žarki potrdili van Gogha

Objavljeno 22. marec 2012 16.42 | Posodobljeno 22. marec 2012 16.42 | Piše: E. B.

Travniške cvetlice in vrtnice so vendarle mojstrovina Vincenta van Gogha.

Umetnine, vredne ogleda, so tudi tarča nepridipravov.

OTTERLO – Je van Gogh, ni van Gogh ... Je! Tako so se končno poenotili umetnostni zgodovinarji, ki so potrdili, da je tihožitje Travniške cvetlice in vrtnice resnično še ena mojstrovina nizozemskega impresionista.

X-žarki potrdili pristnost umetnin

Slika je od leta 1974 visela v muzeju Kröller-Müller v Otterlu, a leta 2003 so se pojavile govorice, da gre zgolj za imitacijo del slovitega Vincenta van Gogha, na kar sta namigovala predvsem nekoliko drugačen slog ustvarjanja in neznačilna velikost platna, zato so sklenili, da je cvetje naslikal anonimnež. Sodobna tehnologija z žarki X pa je nedavno pometla z vsemi dvomi: tihožitje je nedvomno ustvaril impresionistični velikan, in to predvidoma okoli leta 1886, ko je živel z bratom Theom v Parizu, ovrgli pa so tudi mnenja o nenavadni velikosti platna, saj se je izkazalo, da je ta povsem običajna za akademijo v Antwerpnu, na kateri se je van Gogh šolal.

Kot se je izkazalo, je umetnina pod seboj skrivala še eno mojstrovino in enega od neizpodbitnih dokazov, da je resnično pristni van Gogh: upodobitev dveh napol golih rokoborcev, ki ju je slikar pozneje očitno prekril s takrat mnogo bolj priljubljenim tihožitjem. Eno od pisem, ki jih je impresionist namenil svojemu bratu, namreč razkriva, da je slikar ravno dokončal Rokoborca in da je z delom izjemno zadovoljen, a to očitno ni poželo želenega odziva v javnosti, zato se je raje osredotočil na pričakovano cvetje.

Deli s prijatelji