NERODNO

WikiLeaks objavil milijone elektronskih sporočil tajne službe

Objavljeno 27. februar 2012 22.00 | Posodobljeno 27. februar 2012 21.59 | Piše: Mi. S., STA

Spletna stran WikiLeaks je danes začela objavljati več kot pet milijonov primerkov zaupne elektronske pošte ameriškega varnostnega think tanka Stratfor.

V elektronski pošti so tudi podatki o ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu in ukrepih ameriške vlade proti njemu.

LONDON – Zaupne podatke je pred dvema mesecema uspelo pridobiti računalniškim hekerjem združbe Anonymous (Anonimni), ki je nato ves material predala WikiLeaksu, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Da bi razumeli naš svet, je potrebna transparentnost,« so skupno akcijo z WikiLeaksom prek twitterja utemeljili Anonimni. Po navedbah WikiLeaksa je elektronska pošta nastala v obdobju med julijem 2004 in koncem decembra lani. Elektronska pošta razkriva informacijsko mrežo Stratforja, strukturo honorarjev, prakse pranja denarja in psihološke metode. WikiLeaks naj bi sicer še danes v Londonu pripravil novinarsko konferenco.

Razkrili delovanje tajne službe

Stratfor, ki ima sedež v Teksasu, po lastnih navedbah z edinstvenim pristopom pripravlja geopolitične analize.

»Material razkriva, kako delujejo zasebne varnostne službe in kako so po naročilu korporacijskih ali vladnih naročnikov njihov cilj posamezniki,« je v sporočilu za javnost še zapisal WikiLeaks. Ta zatrjuje tudi, da ima zdaj dokaze, kako je podjetje imelo zaupne stike z velikimi korporacijami, kot sta Bhopal's Dow Chemical in Lockheed Martin, ter vladnimi agencijami, vključno z ministrstvom za domovinsko varnost, ameriškimi marinci ter ameriško obrambno varnostno službo.

Stratfor za zdaj še brez komentarja

Hkrati naj bi bili v elektronski pošti tudi podatki o ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu in ukrepih ameriške vlade proti njemu. V več kot 4000 primerkih elektronske pošte naj bi tako šlo za WikiLeaks in Assangea, ki je trenutno v priporu v Veliki Britaniji in nasprotuje izročitvi Švedski, kjer je obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja. Sam obtožbe zavrača in meni, da gre za maščevanje za objave zaupnih dokumentov na njegovi spletni strani.

Stratfor je napad na svojo spletno stran in objavo elektronske pošte obsodil, hkrati pa sporočil, da vsebine objav ne bodo komentirali. Tudi ustanovitelj Stratfora George Friedman kljub drugačnim govoricam ostaja na položaju.

Deli s prijatelji