SODBA

Wikileaks: Manning ni kriv pomoči sovražniku

Objavljeno 30. julij 2013 22.59 | Posodobljeno 30. julij 2013 22.59 | Piše: STA, S. J.

Manning se je sicer izognil dosmrtnemu zaporu, vendar še vedno obstaja možnost dolgoletnega.

Kazen Manningu bo znana v nekaj dneh.

WASHINGTON – Ameriška vojaška sodnica, polkovnica Denise Lind je danes vojaka Bradleyja Manninga razglasila za nedolžnega obtožbe nudenja pomoči sovražniku zaradi predaje tajnih dokumentov organizaciji Wikileaks. S tem se je Manning izognil kazni dosmrtnega zapora, še vedno pa obstaja možnost dolgoletnega bivanja za zapahi.

Polkovnica ga je namreč spoznala za krivega v 19 od 21 točkah obtožnice, med njimi je pet točk kršitve zakona proti vohunjenju. Sodnica mu bo kazen izrekla v naslednjih dneh ali tednih.

Na svobodo ali za 140 let v keho?

Teoretično ga lahko takoj izpusti iz zapora, kjer je vse od pomladi 2010, ker nobena od 19 točk obtožnice ne zahteva minimalne kazni. Po drugi strani pa ga lahko po vojaškem zakoniku obsodi na skupaj več kot 140 let zapora.

Manning je z vojaških računalnikov snel na tisoče dokumentov in drugega materiala o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš State Departmenta. Dokumente je potem objavila spletna stran Wikileaks. Njegovi odvetniki so trdili, da je dokumente dal v objavo, ker je želel, da Američani vidijo, kaj se dela v njihovem imenu. Tožilci so ga označili za arogantnega in izdajalskega iskalca slave.

Deli s prijatelji