WHO izbruh novega koronavirusa razglasil za pandemijo

To pomeni, da se je nevarnost za zdravje razširila po vsem svetu.
Fotografija: FOTO: Naeblys, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Naeblys, Getty Images, Istockphoto

Izbruh novega koronavirusa v svetu je dosegel razsežnosti pandemije, je danes sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

»WHO ves čas spremlja izbruh in globoko smo zaskrbljeni zaradi skrb vzbujajoče ravni širjenja in resnosti ter skrb zbujajoče ravni neukrepanja,« je v Ženevi dejal generalni direktor.

V zadnjih dveh tednih se je število okuženih zunaj žarišča izbruha, Kitajske, povečalo za 13-krat, število prizadetih držav pa se je potrojilo, je opozoril generalni direktor WHO.
 

Kaj je pandemija? 


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh novega koronavirusa sars-cov-2 razglasila za pandemijo, kar pomeni, da se je ta nevarnost za zdravje razširila tako rekoč po vsem svetu. S tem se označuje predvsem geografsko razširjenost hudo nalezljive bolezni v nasprotju z epidemijo, ki je omejena na določeno državo ali regijo.



Po kriterijih WHO postane epidemija pandemija, ko je bolezen za določeno populacijo nova, ko povzroča resne zdravstvene težave pri ljudeh in ko se z lahkoto ter obsežno širi med ljudmi. Bolezen, ki je sicer prisotna po vsem svetu, četudi je za njo umrlo veliko ljudi, torej še ni pandemija, če se ne širi zelo hitro.

Skozi zgodovino je znanih kar nekaj pandemij, zlasti črnih koz ali tuberkuloze. Med najstrašnejšimi je v zgodovinskem spominu še vedno črna smrt, pandemija kuge, ki je v 14. stoletju pomorila okoli 75 milijonov ljudi. Po nekaterih ocenah je bilo žrtev celo 200 milijonov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije