NAROBE SVET

Waterloo? To je Abbina pesem

Objavljeno 10. maj 2015 23.10 | Posodobljeno 10. maj 2015 23.15 | Piše: S. I.

Vsak peti Britanec ni o Waterlooju vedel prav ničesar.

Bitka pri Waterlooju, kakor jo je leta 1839 naslikal William Sadler II. Foto: Wikimedia Commons

Medtem ko se Velika Britanija pripravlja na 200. obletnico slovite bitke pri Waterlooju, je javnomnenjska raziskava pokazala, da številni Britanci vedo bore malo o bitki in ime Waterloo bolj povezujejo s pesmijo švedske pop skupine Abba in znamenito londonsko železniško postajo. Raziskava, ki jo je naročil narodni vojaški muzej v Londonu, je pokazala, da več kot četrtina vprašanih (28 odstotkov) nima pojma, kdo je zmagal, 14 odstotkov pa jih je prepričanih, da so Francozi tedaj premagali britanske in pruske sile.

Slabo poznavanje zgodovine

Vsak peti Britanec ni o Waterlooju vedel prav ničesar. Nekaj čez polovico anketirancev (53 odstotkov) je znalo povedati, da je vojvoda Wellington vodil britansko vojsko proti Napoleonovim silam – in jih tudi porazil. Nekateri anketiranci so za poveljnika britanskih sil postavili Francisa Draka, Winstona Churchilla, kralja Arturja in celo čarovnika Albusa Dumbledorja iz knjig o Harryju Potterju.

Najslabše so se v anketi odrezali mladi. Ko so jih vprašali, naj kaj pomislijo, ko slišijo besedo Waterloo, jih je 54 odstotkov omenilo londonsko železniško postajo Waterloo, 47 odstotkov pa je najprej pomislilo na istoimensko pesem, s katero je švedska pop skupina Abba leta 1974 zmagala na Evroviziji. Pa čeprav se skladba začne z besedami »pri Waterlooju se je Napoleon predal«.

Ikonična bitka

Rezultati raziskave so še posebno presenetljivi, saj se Britanija pripravlja na veliko slovesnost ob 200. obletnici bitke pri Waterlooju, ki je potekala 18. junija 1815 blizu Bruslja. Velja za eno največjih v zgodovini, vojvoda Wellington pa je priznal, da so Britanci v njej le za las premagali Napoleona, s čimer se je končalo obdobje napoleonskih vojn in se začel čas britanske svetovne nadvlade.

Po vsej Britaniji bodo letos poleti prirejali slovesnosti in tudi zaigrali bitko, police knjigarn pa se šibijo pod težo novih in znova izdanih zgodovinskih knjig, ki se ukvarjajo s tem spopadom. A kakor pravi direktorica britanskega vojaškega muzeja Janice Murray, je javno poznavanje tega ikoničnega trenutka v zgodovini Velike Britanije »dramatično nizko«. 

Deli s prijatelji