PARLAMENTARNE VOLITVE

Vzporedne volitve: obeta se nova zmaga Sirize

Objavljeno 20. september 2015 20.12 | Posodobljeno 20. september 2015 23.04 | Piše: STA, S. U.

Ciprasu se nasmiha zmaga, v Novi demokraciji že priznali poraz.

ATENE – Stranki Siriza se nasmiha zmaga na današnjih predčasnih volitvah v Grčiji, njenemu vodji Aleksisu Ciprasu pa nov mandat na čelu vlade. Vodja njene glavne rivalke, konservativne Nove demokracije, Evangelos Meimarakis je že priznal poraz, medtem ko je Cipras Grkom na twitterju sporočil, da jih čakata »naporno delo in boj«. »Pred nami je pot napornega dela in boja,« je zapisal. Že ob prihodu na sedež Sirize, kmalu po objavi izidov vzporednih volitev, je bil Cipras široko nasmejan, medtem ko so ga privrženci pozdravili z bučnim aplavzom in s petjem Bandiere Rosse, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zdi se, da je Siriza gospoda Ciprasa prva, čestitam mu,« medtem tuje tiskovne agencije navajajo prvi odziv Meimarakisa.

Po preštetju 30 odstotkov glasov ima leva Siriza dobrih 35, Nova demokracija pa 28 odstotkov glasov. Sirizi se bo sicer absolutna večina v tristočlanskem parlamentu očitno izmaknila, kar je bilo pričakovati. Skupaj s 50 bonus sedeži, ki pripadejo zmagovalki, bi namreč v parlamentu, sodeč po trenutnih izidih, imela 144 poslancev, Nova demokracija pa 75.

Na tretjem mestu ostaja skrajno desna Zlata zora z dobrimi sedmimi odstotki glasov, kar pomeni 20 poslanskih sedežev. Navezi socialističnega Pasoka in manjše stranke Levica se obeta 17 poslancev, komunistom 15, proevropski sredinski stranki To Potami 10, Neodvisnim Grkom prav tako 10, Sredinski uniji pa devet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljudski enotnosti, ki so jo oblikovali odpadniki od Sirize – ti so odrekli podporo Ciprasu po tistem, ko je pod pritiskom tujih posojilodajalcev pristal na novo varčevanje in reforme –, naj vstop v parlament ne bi uspel. Za zdaj kaže, da je prejela le 2,8 odstotka glasov, medtem ko so za vstop potrebni vsaj trije.

Deli s prijatelji