IZ DOKUMENTOV

Vzhodnonemški politični zaporniki pod prisilo delali za Ikeo?

Objavljeno 30. april 2012 20.15 | Posodobljeno 30. april 2012 20.09 | Piše: Mi. S., STA

Švedski novinar je dokaze, ki podpirajo njegove trditve, našel v dokumentih nekdanje vzhodnonemške obveščevalne službe Stasi.

STOCKHOLM – Švedski pohištveni velikan Ikea je v nekdanji Nemški demokratični republiki (NDR) v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja politične zapornike izkoriščal kot prisilne delavce, je ugotovil neimenovani švedski novinar. Dokaze o izkoriščanju političnih zapornikov je našel v dokumentih nekdanje vzhodnonemške službe za državno varnost Stasi.

Zapisano v dokumentih Stasija

Švedski novinar je za raziskovalno oddajo Uppdrag Granskning (Raziskovalna misija), ki jo bodo predvajali v sredo na švedski televiziji, dejal, da je dokaze, ki podpirajo njegove trditve, našel v dokumentih nekdanje vzhodnonemške obveščevalne službe Stasi.

Ikea, največji trgovec s pohištvom na drobno na svetu, je sicer imela ob koncu zadnjega fiskalnega leta avgusta lani 131.000 zaposlenih.

Doslej so sicer na švedski televiziji predvajali le izvleček oddaje, podrobnosti pa še niso znane.

Iz Ikee so medtem že sporočili, da zadevo proučujejo

»Zahtevali smo dokumente iz starih arhivov Stasija, prav tako pa izprašujemo ljudi iz tistega obdobja, ki jih je to zadevalo,« je za švedsko tiskovno agencijo TT dejala pristojna v podjetju za okoljevarstvo in človeške vire, Jeanette Skjelmose.

Kot je poudarila, doslej niso prišli še do nobenih znakov, ki bi namigovali, da so v tistem obdobju za delo izkoriščali politične zapornike.

Deli s prijatelji