SARAJEVO

Vučko med prazniki vselej poka po šivih

Objavljeno 25. december 2014 10.00 | Posodobljeno 24. december 2014 18.35 | Piše: Tina Podobnik
Ključne besede: Aparthotel Vučko

Prišel, videl, zmagal. Simpatični volkec Vučko je namreč ujel zadnji dan natečaja, v trenutku pometel s tekmeci in postal ena najbolj priljubljenih maskot olimpijskih iger, ki jo športni sladokusci pomnijo še danes.

Aparthotel Vučko, hotel olimpijske Jahorine. Foto: S.N.

Podobno kot tamkajšnji hotelsko-apartmajski kompleks z volkčevim imenom, v objemu katerega njegovi gostje, iz leta v leto številnejši, doživljajo gorsko pravljico.

V  udobju in razkošju, s kakršnim se lahko ponašajo le hoteli s petimi zvezdicami in ki je primerno za samega kralja – ne nazadnje je bil eden njegovih prvih gostov švedski kralj Harald –, namreč zadihajo svež zrak ene lepših evropskih gora, ob prasketanju ognja v kaminu pozabijo na težavni vsakdanjik in s spustom po progi, po kateri nam je Jure Franko prismučal prvo zimsko olimpijsko odličje, skoraj zaslišijo vzklike brezmejnega navdušenja, ki so pred desetletji odmevali po Jugoslaviji.

Podarite si 
zimsko pravljico

Leta 1984 so bile oči sveta uprte v zasneženo lepotico nad Sarajevom, a čeprav je ponekod olimpijski blišč Jahorine od tedaj morda malce obledel, je vendar ostalo to, kar je tedanje olimpijske igre naredilo svojstvene in nepozabne. Izjemna gostoljubnost, tudi vodilo hotela Vučko, zaradi katere se v s soncem obsijani hotel ne vračajo le njegovi stalni gostje, ampak tudi vselej novi, do katerih je prišla topla beseda priporočila.

»Med božičnimi in novoletnimi prazniki smo vselej polno zasedeni,« pravi hotelska predstavnica Vesna Prović, čeprav se je letos ljubiteljem odlične smuke nasmehnila sreča. Izjemna priljubljenost, v prvi vrsti med gosti z območja nekdanje Jugoslavije – ja, tudi med nami –, je namreč botrovala razširitvi hotelskih kapacitet, zato lahko najhitrejši ujamejo še zadnji vlak za Vučka. In to s 30-odstotnim popustom, četudi se smučarska sezona, ko med sredino decembra in aprilom na jahorinskih strminah mrgoli ljubiteljev smučk, ni še niti dobro začela!

Ni da ni...

Prebudimo se v topli postelji, skozi okno nas pozdravijo v sončne žarke odeti zasneženi vršaci Jahorine. Po krepčilnem zajtrku, ko so oči zaradi dobrot, pod katerimi se šibijo mize samopostrežnega bifeja, večje od našega želodčka, se zavijemo v topla zimska oblačila. A še preden bi se lahko premrazili (ali ogreli), že smo na smučišču. Le 50 metrov od hotela! In kaj je lepšega kot po celodnevni smuki sezuti smučarske čevlje in si na 720 kvadratnih metrih velnes oaze, po kateri se širijo vonjave aromatičnih olj, vzeti nekaj trenutkov zase. V savni pregnati premraženost, s katero od masaž sprostiti razbolele mišice in v kadi z visoko vsebnostjo soli zalebdeti in se otresti vsakdanjih skrbi. Zvečer pa po odlični hrani, ki zadovolji še tako petične vegetarijance, morda pobožati borbončice z žlahtno kapljico v hotelski vinoteki. Ali pa na novem vrtu z odprtim kuriščem in žarom zvrnemo šilce rakije ali lonček dišečega kuhanega vina.

Aparthotel Vučko z 200 apartmaji, nekaterimi velikimi kot garsonjere, spet drugimi kot skoraj 100 kvadratnih metrov prostornimi stanovanji – vsak seveda z lastnim parkirnim prostorom in možnostjo najema garaže –, daje z leseno in kamnito gradnjo vtis čarobne planinske koče, ki pa jo obdaja avra že skoraj mondenosti Aspna. Brezplačen wi-fi, sef, televizija in direktna telefonska linija, minibar in postrežba v sobah namreč poskrbijo za lahkotnost bivanja, ko pa po sobi zaplešejo mehke sence plamenov iz kamina, se zazibamo v romantiko snežne pravljice. Brez morebitnih skrbi, kod se potikajo otroci, ki gotovo uživajo v igralnici hotelskega varstva, lahko vse tja do enajste ure zvečer.

Športni duh na vsakem koraku

Njegovi temeljni kamni so bili položeni zaradi zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, a tudi trideset let pozneje Vučko nadaljuje to tradicijo. Ne nazadnje tudi s smučarsko šolo z lastno vlečnico, ki zasluženo slovi kot najboljša v Bosni. In kako tudi ne, ko pa za njo stojita Aleksandar Prović in legenda slovenskega smučanja Bojan Križaj, še nedavno solastnik hotela, ki si je prav na jahorinski belini leta 1987 prismučal mali kristalni globus svetovnega pokala v slalomu. A tudi šola je zgolj začetek raznolikih športnih dejavnosti, s katerimi vam hotel popestri oddih – bodisi zimskega bodisi poletnega.

Deli s prijatelji