PO EKSKURZIJI

Vseh sedem nosečih osnovnošolk je splavilo

Objavljeno 24. december 2014 18.36 | Posodobljeno 24. december 2014 18.36 | Piše: T. L.

Ginekolog, ki je o vsem spregovoril javno, trdi, da ne gre za izmišljen primer.

Pomanjkanje železa v prehrani naj bi v manj razvitih državah prizadelo 32 milijonov žensk.

SARAJEVO – Vseh sedem deklic, starih 13 in 14 let iz Banjaluke, ki so zanosile na šolskem izletuimage, je splavilo. Javnost je o tem šokantnem primeru obvestil Nenad Babić, ginekolog in koordinator za zdravje v Republiki srbski. 

»Lahko si mislite, kako so se počutili starši, ko so izvedeli, da so hčerke noseče. V majhni vasi se vse izve. Deklice še hodijo v šolo. Za vedno so zaznamovane,« je dejal za nemški Bild. Pravi, da je o vsem tem najprej molčal iz obzirnosti do deklet in njihovih staršev. 

Zaradi zdravja

Osnovnošolke so morale so splaviti, da so s tem zavarovale svoje zdravje, je še dejal ginekolog, ki ne bo razkril identitete deklic, pri čemer zatrjuje, da ne gre za izmišljen primer. »Vedel sem, da se bo svet odzval, ko o tem spregovorim javno. Hotel sem le pokazati, da otroci o spolnosti niso dovolj seznanjeni ne od šole in ne od staršev.« Pravi, da so si deklice že opomogle od šoka in dobile vso potrebno pomoč, da se lahko vrnejo v normalno življenje.

V BiH je pomanjkanje informacij o spolni vzgoji ena od glavnih tem. Samo v Sarajevu, ki ima 300.000 prebivalcev, so lani zabeležili 31 nosečnosti mladoletnic, vse več pa naj bi bilo tudi deklet, ki postajajo spolno dejavna že pri 13 letih. Še večji problem je, da okoli 40 odstotkov deklet med odnosom ne uporablja nikakršne zaščite.

Deli s prijatelji