OMREŽENI

Vse najboljše, Facebook

Objavljeno 04. februar 2012 18.15 | Posodobljeno 04. februar 2012 18.16 | Piše: M. U.

Najbolj popularno družbeno omrežje praznuje 8. rojstni dan.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj spletne mreže facebook

CAMBRIDGE – Danes praznuje svoj osmi dan Facebook. Družbena spletna stran je bila ustanovljena 4. februarja 2004 v mestu Cambridge v Massachusettsu. Deluje v okviru zasebnega podjetja Facebook, Inc. Ustanovitelj je Mark Zuckerberg, ki je spletišče izdelal kot študent na univerzi Hardvard.

Zgodnja leta knjige obrazov

Na začetku so lahko bili člani spletnega mesta le študentje harvardske univerze, kasneje pa so lahko člani postali še študenti preostalih univerz, dijaki ter vsi, stari več kot 13 let. Facebook je postal dostopen vsem 11. septembra 2006. Član potrebuje le veljaven elektronski naslov in biti star vsaj 13 let.

Facebok ima več kot 845 milijonov aktivnih uporabnikov in je najbolj priljubljena spletna stran za nalaganje fotografij – dnevno jih uporabniki naložijo kar 254 milijonov. Glede na priljubljenost strani se je v svojem kratkem obstoju Facebook že srečal z nekaterimi kritikami in nasprotovanji, predvsem zaradi nezagotavljanja zasebnosti, političnih prepričanj njegovih ustanoviteljev in vprašanj cenzure.

Zgodba o uspehu

Prihodki Facebooka so lani znašali milijardo dolarjev, vrednost družbe pa ocenjujejo med 75 do 100 milijardami dolarjev. Po zadnjih podatkih raziskave, ki jo je opravil Pew Research Center, pa zanimanje zanj ne upada.

Deli s prijatelji