SVET ŠTEVILK

Vse je lahko prepovedano

Objavljeno 16. marec 2017 12.45 | Posodobljeno 16. marec 2017 12.45 | Piše: T. P.
Ključne besede: prepovedi

Verjetno vsak kdaj benti nad zakoni, v katerih včasih ne vidimo pravega smisla.

Če ne želite pristati v ječi, se v Grčiji vzdržite igranja videoigric. Foto Shutterstock

Če kdo misli, da smo pri nas sprejeli kopico nesmiselnih zakonov, naj pogleda prek meja. Morda bo spoznal, da smo še daleč od tega, da bi prestopili mejo absurdnega.

1. Danska: novopečenim staršem na Danskem ne sme pasti na kraj pameti, da bi bili pri izbiranju imena za svojega novorojenčka preveč inovativni. Tamkajšnja vlada se je odločila obvarovati otroke pred pretirano domiselnostjo staršev in izdala seznam 24.000 imen (za dečke in deklice), med katerimi lahko izbirajo. Za vsako odstopanje morajo starši zaprositi za dovoljenje – najprej cerkvene in nato posvetne oblasti.

2. Avstralija: pornografski filmi so sicer dovoljeni, a le če v njih nastopajo igralke z bujnim oprsjem. Razlog – ko bi dovolili tudi žgečkljive filme z ženskami, ki jih je narava le skromno obdarovala, bi to lahko botrovalo porastu pedofilije. Še druga zakonska prepoved, verjetno za mnoge nerazumljiva, a morda za moške bolj dobrodošla, pa je sesanje stanovanja. Vsaj v Melbournu med 22. in 7. uro med tednom, od koncu tedna pa do 9. ure.

3. Burundi: če vas bo pot zanesla v vzhodnoafriško državico Burundi, se vzdržite rekreacije. No, ali vsaj džoginga v skupini, saj je ta od leta 2014 zakonsko prepovedan. Predsednik Pierre Nkurunziza je v tej obliki jutranje rekreacije namreč videl krinko za združevanje in dogovarjanje uporniških skupin, zato je s tem nenavadnim zakonom poskušal doseči umiritev trenj med etničnimi skupinami znotraj države.

4. Grčija: odvisniki od videoigric, ne odločajte se za počitnikovanje v Grčiji. Tam je igranje videoigric, tudi na osebnem računalniku, že od leta 2002 prepovedano. Vlada je sprva sicer poskušala stopiti na prste le odvisnikom od iger na srečo, kar pa je nekako privedlo tudi za delegalizacije videoigric, zaradi katerih se danes lahko znajdete v ječi.

5. Iran: med pohajkovanjem po Iranu se vzdržite nečimrnosti. Vsaj če je povezana z lasmi. Tamkajšnje oblasti so v gelu za lase in podobnih mažah namreč videle prevelik vpliv zahodnjaške kulture, zaradi česar so tovrstni lepotilni pripomočki prepovedani.

6. Poljska: že res, da nas večina povezuje ljubkega medvedka Puja z otroštvom. A za okus predstavnikov mestnih oblasti v majhnem osrednjepoljskem mestecu Tuszy ta nikakor ni primeren za otroke. Ker je napol gol in vprašljivega spola. Zato se njegova pojava nikakor ne sme znajti na otroškem igrišču.

7. Filipini: vsak ima svoj okus, ko nanese na filme in igralce. A v filipinski prestolnici so to malce olajšali – hollywoodska zvezdnica Claire Danes vam ne sme in ne more biti všeč. Zvezdnica si je namreč drznila Manilo označiti za čudno, nič kaj privlačno mesto, ki zaudarja po ščurkih, s tem si je nakopala sovražnike na najvišjih položajih. Od tedaj se njeni filmi ne smejo več pojaviti v kinematografih, odstranili pa so jih tudi iz vseh izposojevalnic filmov.

8. Norveška: če se zadržujete na norveškem otočju Spitsbergi, ostanite živi. Tam so zaradi vedno zamrznjene zemlje, kar močno oteži kopanje grobov, umiranje kar prepovedali. Ker pa je kaznovanje za tovrstni pregrešek nemogoče, oblasti trkajo na vest umirajočih, naj pri bližanju poslednje ure odpotujejo kam drugam. Kjer tla niso zamrznjena. A naj to zveni še tako za lase privlečeno, Spitsbergi niso edini, ki so prepovedali smrt. Za krajše obdobje je bilo nezakonito umreti tudi v andaluzijskem mestecu Lanjarón – prebivalci so se morali obdržati pri življenju tako dolgo, dokler mestnim oblastem ni uspelo zbrati denarja za nakup zemlje za novo pokopališče. Podobno pa je pred dobrim desetletjem uzakonil župan brazilskega mesta Biritiba-Mirim, prepričan, da bodo ljudje, če bo smrt prepovedana, začeli bolj skrbeti za svoje zdravje.

9. Italija: v mestu Monza je nezakonito biti lastnik zlate ribice. Vsaj če ji za dom namenite steklen okrogel akvarij – zaradi zaobljenih sten naj bi ribica namreč na življenje gledala skozi izkrivljeno lupo in zato trpela. Da so Italijani ljubitelji živali, pa dokazuje tudi zakon v mestu Torino, kjer so lastnik psov zakonsko obvezani, da svojega kosmatinčka peljejo na vsaj tri sprehode na dan. 

Deli s prijatelji