NERVOZNI

»Vsaj 20 let bo trajalo, da se vrnemo tja, kjer smo bili pred krizo«

Objavljeno 04. julij 2013 00.00 | Posodobljeno 04. julij 2013 00.00 | Piše: A. L.

»Opraviti je treba še nenormalno veliko dela, da bi zmanjšali primanjkljaj na uravnoteženo raven ter da se začne razmerje med dolgom in BDP zmanjševati, ne pa obratno,« pravi Sir Jeremy Heywood.

Jeremy Heywood.

LONDON – »Vsaj 20 let bo trajalo, preden se bo gospodarstvo vrnilo na tisto stopnjo, kjer je bilo pred krizo,« opozarja eden najpomembnejših britanskih javnih uslužbencev (iz kabineta, ki svetuje ministru in premierju), sir Jeremy Heywood. Na nedavni londonski konvenciji je dejal, da so jih še prejšnji teden opozorili, da je obseg gospodarstva še vedno štiri odstotke pod obsegom, ki so ga beležili leta 2008. »V petih letih od dna recesije nam še vedno ni uspelo povrniti moči,« opozarja po poročanju portala Mail Online.

Za Britanci so leta varčevanja, zamrznjenih plač in drugih ukrepov, kljub temu pa se razmerje med dolgom in BDP še vedno povečuje, naraščajo tudi obresti. Heywood meni, da ukrepi niso bili dovolj »globoki«. »Opraviti je treba še nenormalno veliko dela, da bi zmanjšali primanjkljaj na uravnoteženo raven ter da se začne razmerje med dolgom in BDP zmanjševati, ne pa obratno,« pojasnjuje in dodaja, da je o usmerjanju gospodarstva stran od finančnih storitev, v proizvodnjo veliko lažje govoriti kot pa to dejansko storiti.

Deli s prijatelji