AVSTRALIJA

Vročinski val ubija

Objavljeno 16. januar 2014 14.16 | Posodobljeno 16. januar 2014 14.16 | Piše: U. S.

Jugovzhod Avstralije se spopada z vročinskim valom.

MELBOURNE – Jugovzhod Avstralije se spopada z ekstremnim vročinskim valom, ponekod so se temperature dvignile krepko nad 40 stopinj Celzija, gasilci krotijo dvajset požarov. V Melbournu so se temperature v sredo povzpele na 42 Celzijevih stopinj, olajšanja ne bo, ravno nasprotno: danes naj bi namerili še dve stopinji več! To bo najtoplejši januarski dan po letu 2009, ko so izmerili 45 stopinj; tistega leta so požari v Viktoriji zahtevali 173 življenj in uničili 2000 domov.

V Viktoriji so strele v torkovi noči zanetile več kot 250 požarov, prepoved kurjenja v naravi velja za vso državo. V Melbournu, kjer je odprto teniško prvenstvo Avstralije, sta se zaradi vročine zgrudila igralec, Kanadčan Frank Dančević, in eden od pobiralcev žog.

Ohladilo se ni niti ponoči, ko se je živo srebro ustavilo pri 30 stopinjah. Nič drugače ne bo v naslednjih treh dnevih, napovedujejo meteorologi, in da bi rahlo ohladitev lahko prinesle šele večerne nevihte, a bo te spremljala tudi toča. Zares naj bi se ohladilo šele v soboto.

Vroče je posod. V prestolnici Južne Avstralije, Adelaidi, so zabeležili že četrti najtoplejši dan v zgodovini, izmerili so 45,1 stopinje Celzija. Težave povzročajo izpadi električne energije, več kot 14.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, v Sydneyju svarijo pred močnim onesnaženjem zraka in zlasti ozonom, hudo je tudi na Tasmaniji, kjer se je zaradi izjemne vročine stopil katran na cesti.

Deli s prijatelji