RAZKRITO

Vratove talcem reže sin taksista

Objavljeno 02. marec 2015 20.15 | Posodobljeno 02. marec 2015 20.15 | Piše: A. P.

Krvnik ujetnikov Islamske države je Britanec iz zahodnega Londona.

LONDON – Zloglasni klavec Jihadi John je dobil pravo ime in tudi obraz. Izkazalo se je, da gre za v Kuvajtu rojenega 26-letnega Britanca Mohammeda Emwazija, ki se je pri šestih letih preselil na Otok, bil velik ljubitelj nogometa in Manchester Uniteda ter priden učenec. Sin šoferja taksija je z družino obiskoval mošejo in govoril le arabsko, vendar je nosil izključno zahodnjaška oblačila, ko je obiskal osnovno šolo na zahodu Londona. Na spletu je včeraj zakrožila tudi njegova fotografija, ko je bil star deset let – takrat je bila njegova najljubša računalniška igra Duke Nukem: Time To Kill, njegova najljubša knjiga pa Kako ubiti pošast iz serije Kurja polt.

Mohammed je živel v urejenem predelu mesta z mamo in dvema sestrama, ki sta danes stari 25 in 23 let, pozneje je mama povila še tri otroke. Eden izmed njegovih sošolcev se spominja, da ni bil preveč dober učenec, tudi angleščina mu ni posebno stekla. Po vpisu na srednjo šolo se je začel bolj posvečati religiji, začel je nositi tradicionalna islamska oblačila, po vpisu na Univerzo v Westminstru pa se je njegovo vedenje drastično spremenilo, saj je padel pod vpliv radikalnih islamistov. Potem ko je diplomiral, je avgusta 2009 odpotoval v Tanzanijo s prijatelji, a so mu prepovedali vstop v državo in ga poslali na Nizozemsko, kjer ga je zaslišal agent britanske obveščevalne službe MI5. Sumili so, da je želel odpotovati v Somalijo in se pridružiti militantni skupini Al Shabaab. Po vrnitvi domov je njegova družina iskala pot, kako ga spravi nazaj v Kuvajt, kjer je pozneje delal za eno od računalniških firm. Po obisku Britanije leta 2010 naj bi ga grobo zasliševali, metali v zid, davili in vlekli za brado. Prav tako so mu prepovedali, da bi se vrnil v Kuvajt. Takrat je tudi izrazil željo, da bi odpotoval v Sirijo.

Leta 2013 je na očetovo pobudo spremenil svoje ime v Mohamemed Al Ajan. Znova je poskušal odleteti v Kuvajt, pa mu niso pustili, nato je izginil. Po treh dneh ga je družina prijavila kot izginulega, po štirih mesecih jih je obiskala policija in povedala, da je v Siriji. Njegov 51-letni oče vztrajno trdi, da je sin v Turčiji, kjer pomaga beguncem iz Sirije. Družina vztrajno zanika, da je sadističen klavec, ki zamaskiran obglavlja ujetnike. Doslej se je pojavil na posnetkih usmrtitve britanskih dobrodelnih delavcev Alana Henninga in Davida Hainesa, ameriških novinarjev Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa, japonskega novinarja Kendžija Gota in več sirskih vojakov.

Deli s prijatelji