ZASTARELO

Vožnja škoduje jajčnikom?!

Objavljeno 06. oktober 2013 21.10 | Posodobljeno 06. oktober 2013 21.12 | Piše: S. I.

Savdijke ne smejo voziti avtomobila tudi zato, ker bi sedenje za volanom škodilo njihovim reproduktivnim organom. Reforme se izvajajo zelo počasi.

Ženske se morajo v Savdski Arabiji držati tradicionalnih opravil, kot je, denimo, tkanje. Foto: Reuters

V Savdski Arabiji veljajo, milo rečeno, precej strogi zakoni. Ti ženskam med drugim prepovedujejo vožnjo avtomobila. V zadnjem času je zato v kraljevini potekala tudi spletna kampanja, kjer so se zavzemali za odpravo nesmiselne prepovedi in pozivali k udeležbi na protestih 26. oktobra. Ker je bila preveč uspešna, so konservativne oblasti znotraj Savdske Arabije uporabnikom spleta preprosto onemogočile dostop do spletne strani kampanje za voznice.

Oglasil se je tudi ugledni islamski klerik, šejk Saleh bin Saad Al Lohaidan, in v intervjuju za spletno stran sabq.org pozval Savdijke, ki se borijo za odpravo prepovedi vožnje, naj »dajo prednost razumu pred srcem, čustvi in strastmi«. Britanska tiskovna agencija Reuters je izjave sprva po pomoti pripisala šejku Salehu bin Mohamedu Al Lohaidanu, članu Visokega sveta učenjakov, enega glavnih verskih teles v zibelki islama. Saleh bin Saad je »le« pravni svetovalec združenja psihologov iz celotnega Perzijskega zaliva.

Nevarno za zdravje

Kakor koli že, besede šejka Saleha bin Saada jasno potrjujejo, kako močno je nasprotovanje ženskam za volanom v Savdski Arabiji. »Če ženska vozi avto, ima to lahko negativne fiziološke posledice. Medicinske raziskave so namreč pokazale, da sedenje za krmilom škoduje jajčnikom in potiska medenico navzgor,« je dejal. »Otroci žensk, ki redno vozijo, imajo zato najrazličnejše klinične težave,« je pojasnil šejk, ni pa povedal, za katere medicinske raziskave gre.

Čeprav noben zakon prepovedi vožnje za ženske ne omenja dobesedno, vozniška dovoljenja v Savdski Arabiji izdajajo le moškim. Ženske, ki se vozijo brez veljavnih dokumentov, doleti denarna kazen, lahko pa se znajdejo tudi pred sodiščem, če oblasti razsodijo, da je bila vožnja politični protest.

Savdski kralj Abdulah je v minulih letih previdno sprejel določene reforme, s katerimi je ženskam podelil nekoliko več svobode in jim omogočil, da se zaposlijo, a vprašanja vožnje avtomobilov se še ni lotil. 

Deli s prijatelji