ŠKANDAL

Volkswagen bo ustavil prodajo vozil v ZDA

Objavljeno 21. september 2015 16.25 | Posodobljeno 21. september 2015 16.25 | Piše: STA, K. K.

Kot so sporočile ameriške oblasti, je velikan iz Wolfsburga okoli 482.000 vozil opremil s sofisticirano programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med običajno vožnjo pa se omejitev izklopi.

BERLIN – Volkswagen, ki je v ZDA kršil okoljsko zakonodajo, je danes napovedal, da bo tam ustavil prodajo dizelskih avtomobilov volkswagen in audi. »Lahko potrdim, da smo ustavili prodajo,« je tri dni po izbruhu škandala, ki bi lahko nemškega velikana stal 18 milijard dolarjev, povedal predstavnik podjetja za stike z javnostjo. Modeli, ki jih bodo nehali prodajati v ZDA, so avgusta predstavljali 23 odstotkov vseh avtomobilov, ki jih na ameriškem trgu proda Volkswagen. Med januarjem in avgustom je skupina v ZDA prodala skoraj 240.000 avtomobilov. Kot so sporočile ameriške oblasti, je velikan iz Wolfsburga okoli 482.000 vozil opremil s sofisticirano programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med običajno vožnjo pa se omejitev izklopi.

Zaradi škandala se je že opravičil prvi mož Volkswagna Martin Winterkorn in napovedal zunanjo preiskavo incidenta. Danes so delnice Volkswagna na frankfurtski borzi izgubile že več kot 20 odstotkov, Berlin pa je ob tem napovedal preiskavo tako Volkswagna kot drugih proizvajalcev avtomobilov, če so v Nemčiji ponarejali podatke o izpuhih. »Pričakujemo, da bodo proizvajalci poskrbeli za zanesljive informacije, da bo lahko zvezna služba za transport preiskala, ali je do podobnega poneverjanja prišlo tudi v Nemčiji oziroma Evropi,« je novinarjem po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik nemškega okoljskega ministrstva Andreas Kuebler.

Sicer na ministrstvu ne verjamejo, da bi se v Evropi proizvajalci poslužili podobnih ukan.

Deli s prijatelji