MADŽARSKA

Volitve končane, zmagal naj bi Fidesz

Objavljeno 06. april 2014 22.28 | Posodobljeno 06. april 2014 22.28 | Piše: STA, S. U.

Ker volilnega molka ni bilo, so tudi danes opravljali javnomnenjske raziskave, zadnja pa kaže, da je Fidesz prejel 48 odstotkov glasov.

BUDIMPEŠTA – Na Madžarskem so se ob 19. uri zaprla volišča na parlamentarnih volitvah. Vzporednih volitev, kakršne poznamo npr. v Sloveniji, niso izvedli, tako da bo treba počakati na prve delne uradne izide čez nekaj ur. A ker volilnega molka ni bilo, so tudi danes opravljali javnomnenjske raziskave, zadnja pa kaže, da je Fidesz prejel 48 odstotkov glasov.

Za konservativni Fidesz premierja Viktorja Orbana naj bi po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, glasovalo 48 odstotkov volivcev. Pet levosredinskih strank, ki so se januarja povezale v volilno zavezništvo Enotnost, naj bi prejelo okoli 27, skrajno desni Jobbik pa okoli 18 odstotkov glasov.

Če se bodo dejanski rezultati skladali s temi napovedmi, bi lahko Fidesz v parlamentu znova dobil dvotretjinsko večino, a gotovo to še ni. Se pa večina strinja, da mu absolutna večina ne more uiti.

Pravico oddati svoj glas je imelo danes približno osem milijonov Madžarov. Čim višja je volilna udeležba, tem manjše naj bi bile možnosti Fidesza za dvotretjinsko večino, so napovedovali poznavalci.

Po zadnjih podatkih je bila volilna udeležba nižja kot na parlamentarnih volitvah leta 2010. Do 17.30 je namreč svoj glas oddalo 56,77 odstotka volivcev, slabi dve odstotni točki manj kot pred štirimi leti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Takrat je bila udeležba na koncu več kot 64-odstotna.

Deli s prijatelji