SINHRONIZACIJA

Vojna zvezd po indijansko

Objavljeno 13. maj 2013 20.45 | Posodobljeno 13. maj 2013 20.45 | Piše: S. I.

Ljudstvo Navajo bo poskrbelo za sinhronizacijo Vojne zvezd v svoj jezik, ki ga danes govori le še okoli 150.000 ljudi.

Materni jezik govori le še polovica pripadnikov plemena. Foto: Reutes

Pripadniki staroselskega plemena Navajo z jugozahoda ZDA upajo, da bo Sila na njihovi strani. Pripravljajo se namreč na sinhronizacijo Vojne zvezd v svoj domači jezik dine. V muzeju ljudstva Navajo v Window Rocku v ameriški zvezni državi Arizona so organizirali dvodnevno avdicijo, na kateri so iskali primerne glasove za upodobitev legendarnih junakov, kot so Luke Skywalker, Darth Vader, princesa Leia, Han Solo, C3PO in Obi Wan Kenobi. »Iščemo ljudi, ki tekoče govorijo jezik plemena Navajo in znajo igrati,« se je glasilo vabilo na avdicijo.

Klasika v novi preobleki

Vojna zvezd, ki jo je George Lucas posnel leta 1977, velja za klasiko znanstvenofantastičnega filma in je prejela šest oskarjev. Doslej je bila serija Vojna zvezd, ki obsega šest filmov, sinhronizirana v skoraj 40 različnih jezikov – od arabščine do vietnamščine –, zdaj pa naj bi postala prvi visokoproračunski hollywoodski film, ki bo preveden v jezik severnoameriških Indijancev.

Kakor je tiskovni agenciji AFP zaupal direktor muzeja ljudstva Navajo Manuelito Wheeler, projekt traja že tri leta, namenjen pa je promociji jezika dine, ki ga govori le še polovica pripadnikov 300.000-glavega ljudstva, ki večinoma živijo v Arizoni in Novi Mehiki. »Iščemo nov in inovativen način, da ljudi prepričamo, naj se učijo svojega jezika. Jezik plemena Navajo je opisovalni, vendar je sposoben razložiti koncept Sile,« je dejal Wheeler, ko so ga vprašali, kako je potekalo prevajanje scenarija.

Na avdicijo se je prijavilo okoli 100 ljudi. Sinhronizirano Vojno zvezd bodo premierno predvajali 4. julija na festivalu v Window Rocku, nakar ga bo mogoče videti še v Kaliforniji in Oklahomi, morda tudi v New Yorku in Washingtonu.

Ponosno pleme

Navajo je največje staroselsko ljudstvo v ZDA, ponosno na svojo zgodovino, kamor spadajo tudi znameniti glasniki vetra, ki so med drugo svetovno vojno na Pacifiku skrbeli za šifriranje vojaških sporočil, ki jih Japonci nikoli niso razvozlali. Slovita dolina Monument Valley, ki leži na njihovi zemlji, je priljubljena turistična točka in prizorišče številnih filmov, od vesternov Johna Wayna do sodobnejših – Thelme in Louise ter Osamljenega jezdeca z Johnnyjem Deppom v glavni vlogi.

Deli s prijatelji