SLANE NOVICE

Vojna zaradi ležalnikov

Objavljeno 22. julij 2016 19.58 | Posodobljeno 22. julij 2016 20.00 | Piše: Aleksander Brudar

Lastniki apartmajev zasedajo plažo, drugi turisti in domačini bentijo.

Na plaži v Mutograsu pri Splitu se je spet razvnel spor med lastniki apartmajev in drugimi dopustniki. Vzrok? Ležalniki. Te namreč na plažo, ki stoji v neposredni bližini apartmajskih hiš, postavijo njihovi lastniki. Včasih ves dan samevajo, če pa jih naključni turist umakne in si tam razgrne brisačo, si takoj nakoplje gnev lastnika apartmaja. Tudi domačini, ki si kruh prav tako služijo s turizmom, se upirajo taki zasedbi prostora, lastniki apartmajev pa očitke zavračajo in pravijo, da želijo le imeti red na plaži, ki da jo sami vzdržujejo. Pravila glede ležalnikov, kot pravijo na občini, so zelo jasna: »Ko greste na plažo, si vzamete ležalnik, ga postavite na plažo in se sončite. Nato pa ga pospravite in vrnete. Ko ni v uporabi, ne sme biti na plaži.« Hkrati pa občinarji priznavajo, da niso kaznovali še nobenega lastnika apartmajev, saj načrtujejo, da bi problem rešili z razširitvijo plaže. Se pa čudijo takšnemu razburjanju, saj lahko turisti le nekaj metrov proč uporabljajo novo mestno plažo.

Na drugi strani hrvaške obale, na otoku Rab, pa nimajo težav z ležalniki, ampak z zapornico. Ta bi namreč morala avtom braniti vstop na polotok Frkanj (njegovo ime je v svet že leta 1936 ponesel angleški kralj Edward, ki se je skupaj z ljubico Wallis Simpson mudil na tamkajšnji nudistični plaži Kandarola), a kaj, ko je zapornica le sama sebi namen. Nihče je ne upošteva, tako da se na polotoku praši za številnimi avti, kar jezi goste in lastnike čolnov. »S komercializacijo in prihodom avtomobilov, kar se je začelo že pred nekaj leti, je Frkanj izgubil svoj čar. Gre za edini rabski zaščitni znak poleg štirih zvonikov, kjer se lahko v tišini uživa, jé in pije,« pravi Marin Faflja.

Zapornica pa gre v nos gostincem, saj jim zmanjšuje promet. Zato se zavzemajo, da bi cesto asfaltirali, in zavračajo trditve, da je ta del Raba požarno ogrožen. Cesta je bila prvotno namenjena le za gasilska posredovanja, z zapornico so jo želeli zapreti za ves preostali promet. Na Frkanj je bilo nekoč mogoče priti izključno z ladjicami ali peš skozi borov gozd iz smeri Suhe Punte. 


Deli s prijatelji