ZAČASNI POVRATNIK

Vodjo srbskih radikalcev Šešlja v Beogradu pričakalo več sto privržencev

Objavljeno 12. november 2014 15.10 | Posodobljeno 12. november 2014 15.10 | Piše: STA, K. K.

Danes se je vrnil v Srbijo, potem ko ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije po dobrih 11 letih in pol v priporu začasno izpustilo na prostost.

BEOGRAD – Vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj se je danes vrnil v Srbijo, potem ko ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije po dobrih 11 letih in pol v priporu začasno izpustilo na prostost. Na beograjskem letališču ga je pričakalo več sto članov njegove stranke in njegovih privržencev.

Svojemu voditelju so pripravili velik sprejem, s številnimi transparenti z napisi podpore, njegovimi portreti in zastavami stranke in Srbije, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Na zborovanju bo tudi govoril

Podpredsednik Srbske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić je za Beto tudi napovedal, da bodo v soboto v Beogradu pripravili veliko zborovanje, na katerem bo spregovoril tudi Šešelj. Takole so ga pričakali.

Haaško sodišče je Šešlja, ki je obtožen vojnih zločinov, iz pripora v Scheveningnu začasno izpustilo zaradi slabega zdravstvenega stanja, srbska vlada pa je morala dati zagotovila, da je načeloma pripravljena jamčiti, da ne bo prišel v stik s svojimi žrtvami ali pričami haaškega tožilstva.

Vojni zločini in bolezen

Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, a še zdaj ni jasno, kdaj bo znana sodba. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Tožilstvo zanj zahteva 28 let zapora. Šešelj vztraja, da ni kriv.

Šešljevo zdravje se je medtem občutno poslabšalo. Pri 60-letniku naj bi odkrili metastaze na jetrih, potem ko je bil konec lanskega leta operiran zaradi raka na debelem črevesu.

Šešelj je doslej tretji haaški obtoženec, ki so ga začasno izpustili iz zdravstvenih razlogov. Druga dva sta kmalu po izpustitvi umrla, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Deli s prijatelji