OBVEZNI OČETOVSKI DOPUST

Vodja opozicije odšel na očetovski dopust

Objavljeno 13. julij 2012 19.43 | Posodobljeno 13. julij 2012 19.43 | Piše: A. L., STA

Vsak od staršev mora izkoristiti vsaj dva meseca starševskega dopusta.

Prezgodnje rojstvo starše praviloma močno preseneti in se nanj nimajo časa pripraviti

BERLIN – Vodja največje nemške opozicijske stranke in najverjetnejši izzivalec kanclerke Angele Merkel na parlamentarnih volitvah prihodnje leto Sigmar Gabriel je na spletnem omrežju twitter danes oznanil, da odhaja na očetovski dopust. Gabriel je dejal, da bo med tednom doma pri svoji hčerkici Marie, čez vikende pa bo poskušal nadoknaditi delo.

Anka v službo, Sigmar ob hčerkici

»Tako, zdaj začenjam svoj dopust. Zdaj je na vrsti Marie,« je na twitterju objavil Gabriel. 52-letni Gabriel je že predhodno oznanil, da si bo vzel tri mesece očetovskega dopusta in prevzel skrb za aprila rojeno hčerkico, da bi tako svoji partnerici, zobozdravnici Anki Stadler, omogočil vrnitev na delovno mesto.

Boj za kanclerski stolček

Gabriel je eden izmed treh najverjetnejših kandidatov Socialdemokratske stranke (SPD) za kanclerski stolček, s katerega bodo skušali v tej največji opozicijski stranki v Nemčiji na prihodnjih parlamentarnih volitvah pregnati zdajšnjo kanclerko Merklovo. Parlamentarne volitve bodo predvidoma septembra ali oktobra leta 2013.

Za otroka do 14 mesecev dopusta

Nemški starši si lahko po rojstvu otroka vzamejo skupaj do 14 mesecev dopusta, prejmejo pa starševsko nadomestilo, ki je nekaj manjše kot njihova siceršnja plača. Par si lahko dopust deli, vendar si mora vsak vzeti vsaj dva meseca dopusta. Nemčija je to določilo uvedla z namenom, da bi očete spodbudila k večji skrbi za otroke.

Deli s prijatelji