STRAH

Vodja Europola svari: V Evropi se bo zgodil obsežen teroristični napad

Objavljeno 04. maj 2016 17.43 | Posodobljeno 04. maj 2016 17.43 | Piše: STA, Mo. S.

Trenutno je glavna skrb Europola, da bi prišli novi teroristi, tudi s pomočjo ponarejenih dokumentov.

Fotografija je simbolična.

RIM – Direktor Evropskega policijskega urada (Europol) Rob Wainwright je danes v Rimu posvaril, da se bo v Evropi verjetno zgodil nov obsežen teroristični napad. Kot je dejal pred odborom za schengensko območje v italijanskem parlamentu, je grožnja terorističnega napada še naprej zelo velika, največja po 11. septembru 2001.

Konkretnih podatkov o grožnjah Italiji Europol po besedah Wainwrighta nima, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. »Dva napadalca iz Pariza sta v Evropo prišla po migrantskih poteh,« je dejal Wainwright. Kot je dodal, je trenutno glavna skrb Europola, da bi prišli še novi teroristi, tudi s pomočjo ponarejenih dokumentov. »Nadzorujemo razmere,« je kljub temu optimistično dejal.

V Evropo ob pomoči tihotapcev

Wainwright je tudi izrazil zaskrbljenost zaradi morebitnih povezav med terorističnimi organizacijami in tihotapskimi mrežami. Kot je povedal po pisanju časnika Wall Street Journal, so kriminalne organizacije s tihotapljenjem migrantov v Evropo lani zaslužile do šest milijard evrov, 90 odstotkov vseh prebežnikov pa je v Evropo prišlo ob pomoči tihotapcev.

Povedal je še, da je lanski porast števila migrantov, ki so prišli v Evropo, botroval večji vpletenosti kriminalnih mrež v nezakonite migracije. Po njegovih besedah je Europol zabeležil 40.000 trgovcev z ljudmi. Gre za mednarodne skupine, ki jih sestavljajo člani iz držav izvora migrantov, kot je Sirija, tranzitnih držav, kot je Turčija, in tudi številnih evropskih držav.

Lani je v Evropo prišlo več kot milijon ljudi, večinoma iz Sirije in Libije.

Deli s prijatelji