NEVIHTA

Voda odnašala vozila, v kampih poplavilo šotore

Objavljeno 27. julij 2014 17.30 | Posodobljeno 27. julij 2014 17.30 | Piše: STA, P. J., S. U.

Nalivi niso povzročali težav le v Sloveniji. Obilo dela so imeli tudi gasilci na Hrvaškem in v Avstriji.

Vozilo je obtičalo v vodi (fotografija je simbolična).

CELOVEC, ZAGREB – Ciklon Luka, ki se je razbesnel včeraj popoldan nad severozahodom Italije in se nato razširil še nad Slovenijo ter sever Hrvaške, največ težav pa je povzročil v Italiji. Nevihte z močnimi nalivi in sunki vetra v soboto tako težav niso povzročale le Sloveniji, temveč tudi njenim sosedam. Zaradi obilnega deževja je voda zalila poslopja v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, gasilci pa so imeli polne roke dela. Ponekod je padala tudi toča.

Cesto zaprli zaradi blata

V soboto zvečer je silovita nevihta z močnim deževjem prizadela Celovec. Voda je med drugim zalila kletne prostore deželnega muzeja, pri čemer je bilo uničenih več vrednih knjig. Gasilci so številne knjige spravili na varno, a je škoda po navedbah vodstva muzeja vseeno ogromna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Dež in toča sta v Celovcu poskrbela za poplavljene kleti in podvoze, ki so jih morali začasno zapreti za promet.

Močno deževje je ponoči poplave povzročalo tudi na območju doline Ziller na Tirolskem, kjer je voda povzročila precej škode na cestah. Glavno cesto v tej regiji so morali zaradi nanesenega blata začasno zapreti.

Padala je toča

Tudi Hrvaško so v soboto zajele močne nevihte. Zaradi obilnih padavin in vode, ki je zalila številna poslopja, so morali gasilci samo na območju Zagreba posredovati več kot stokrat. Neurja so v soboto poleg tega zajela Velebitsko primorje in Podgorje. Padala je toča, voda je poplavila številne šotore v tamkajšnjih kampih, ogrožene so bile tudi hiše. Voda se je na Velebitu v slapovih zlivala proti vznožju ter s seboj odnašala kamenje in odlomljene veje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Najhujše je bilo na odseku Sv. Marija Magdalena–Šibuljina–Milovci–Starigrad, kjer je padala toča velikosti češenj in orehov. Neurja so sicer na Hrvaškem pustošila tudi na severu Dalmacije in v Slavoniji.

Močni nalivi so danes zjutraj zajeli še Srbijo in na številnih cestah ovirali promet. Obilne padavine pričakujejo tudi čez dan, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Italiji so največ škode zabeležili na območju regij Emilija in Romanja ter Marke. Prav tam so poročali o najobsežnejših poplavah. Mnogo turistov je zaradi neurja in poplav zapustilo to območje. Meteorne vode so zalivale stanovanja, narasle vode odnašale vozila. Uničene so številne plaže in infrastruktura v turističnih krajih.

V okolici Ancone so zabeležili številne vodne trombe, ki so povzročile škodo na številnih objektih in vozilih. Padala je tudi gosta in velika toča, ki je največ škode povzročila na kmetijskih površinah.

Deli s prijatelji