NOVA PRAVILA

Vlada se z oglasom otepa beguncev: Ne prihajajte k nam

Objavljeno 08. september 2015 17.27 | Posodobljeno 08. september 2015 16.33 | Piše: A. K.

Tisti, ki bodo želeli ostati v njihovi državi, se bodo morali naučiti jezika, socialne ugodnosti pa bodo za polovico manjše, je danska vlada z oglasom sporočila beguncem.

KØBENHAVN – Medtem ko so državljani Avstrije in Nemčije begunce pričakali odprtih rok image in jim sporočili, da so dobrodošli, pa je Danska malce manj velikodušna.

Danska vlada je namreč v številnih libanonskih časopisih objavila oglas, v katerem je na nekoliko milejši, a še vedno precej odločen način zapisala, da begunci pri njih niso dobrodošli. Med drugim je v oglasu zapisano, da bodo prosilcem za azil za 50 odstotkov zmanjšali socialne ugodnosti. Vsi tisti, ki upajo, da bodo na Danskem dobili stalno prebivališče, se morajo najprej naučiti jezika, poroča Jutarnji list.

Različice oglasov, za katerimi stoji dansko ministrstvo za imigracije, integracijo in nastanitev, so objavljene v angleškem in arabskem jeziku, v ponedeljek pa so se pojavile v štirih libanonskih medijih. Objavo oglasa v medijih je danski migracijski minister Inger Stojberg sicer napovedal že julija, povedal pa je, da mora »objava vsebovati realne informacije o tem, da so ugodnosti za begunce za polovico manjše, prav tako pa obstajajo tudi druge omejitve, ki jih bodo na Danskem kmalu sprejeli«.

Deli s prijatelji