ODLOČITEV

Vlada blokirala twitter

Objavljeno 21. marec 2014 10.09 | Posodobljeno 21. marec 2014 10.09 | Piše: D. P., STA

»Turški narod in mednarodna skupnost bosta videla, da je to cenzura,« je zapisala evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes.

Blokirali so twitter.

ANKARA – V Turčiji je v četrtek zvečer ugasnilo družbeno spletno omrežje Twitter. Le nekaj ur pred tem je turški premier Recep Tayyip Erdogan zagrozil, da bo ga – ker se po njem tako kot drugje na spletu in v medijih širijo očitki o korupciji njega in njegovih sodelavcev – »izbrisal«.

Politična blokada

Iz Twitterja so sicer sporočili, da lahko Turki zaobidejo blokado tako, da tvitajo prek aplikacije na mobilnih telefonih. Opozicijski mediji poročajo, da gre za politično blokado, za cenzuro, ki jo je uvedla Erdoganova vlada, saj je premier v četrtek na shodu pred lokalnimi volitvami, ki bodo 30. marca, dejal, da bo izbrisal dostop do twitterja v državi. »Izbrisali bomo twitter. Vseeno mi je, kaj bo rekla mednarodna skupnost,« je pojasnil.

Državna tiskovna agencija Anatolia medtem poroča, da so oblasti »tehnično blokirale dostop do twitterja«, ker je ta ignoriral več sodnih odredb, po katerih bi moral izbrisati nekatere povezave. Kot dodaja, je bil to edini način, da se razreši »nepravično ravnanje z našimi državljani«, ki je v nasprotju s turškimi zakoni.

Strahopetna poteza

Iz Erdoganovega urada so podobno sporočili, da so pri Twitterju ignorirali odredbe turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev nekaterih povezav. Da gre za uradno dejanje, je potrdil tudi državni organ za telekomunikacije TIB, ki je na svoji spletni strani objavil več sodnih odredb glede Twitterja.

Iz sveta je že sledil prvi odziv. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je tvitnila, da je blokada v Turčiji »neutemeljena, nesmiselna, strahopetna«. »Turški narod in mednarodna skupnost bosta videla, da je to cenzura,« je še dodala.

Deli s prijatelji