NEVARNO

Virus ptičje gripe zahteval že 18 življenj

Objavljeno 21. april 2013 17.28 | Posodobljeno 21. april 2013 17.30 | Piše: STA, P. J.

Zadnja žrtev potencialno smrtonosnega virusa je neki 69-letni moški.

PEKING – Virus ptičje gripe H7N9 je na Kitajskem doslej terjal 18 življenj, več deset ljudi pa je okuženih, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na kitajsko tiskovno agencijo Sinhva (Xinhua). Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem sporoča, da dokazov o prenosu virusa iz človeka na človeka ni.

Se prenaša s človeka na človeka

Zadnja žrtev potencialno smrtonosnega virusa je neki 69-letni moški. Sicer so zdravstveni delavci virus prepoznali pri skupno 96 pacientih, večinoma na vzhodu Kitajske.

Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni je pred časom sporočil, da 40 odstotkov pacientov z virusom H7N9 ni bilo v stiku s pticami, zato se postavlja vprašanje, kako so se okužili. Prav tako je v javnost pricurljala novica, da se je v Šanghaju okužilo več članov iste družine, kar v javnosti sproža strah, da se virus prenaša s človeka na človeka.

Iz WHO so v soboto sporočili, da o prenosu virusa s človeka na človeka ni dokazov.

Okuženi bili v stiku s pticami

Predstavnik WHO na Kitajskem Michael O'Leary je sicer v petek potrdil, da strokovnjaki organizacije poskušajo ugotoviti, ali se virus dejansko lahko prenaša s človeka na človeka, a doslej razen v redkih primerih potencialnih prenosov niso zaznali. O'Leary je še poudaril, da se več kot 50 odstotkov okuženih spomni, da so bili v stiku s pticami.

V Pekingu in Šanghaju se trenutno mudi 15-članska ekipa WHO, ki bo virus proučevala teden dni.

Deli s prijatelji