ČRNI SEZNAM

Violeta Bulc prepovedala libijska letala

Objavljeno 23. december 2014 11.06 | Posodobljeno 23. december 2014 11.27 | Piše: Mo. S.

Na seznamu letalskih družb, ki jim je prepovedano leteti v EU, ker ne dosegajo varnostnih standardov, je zdaj 308 prevoznikov iz 21 držav.

Violeta Bulc.

LJUBLJANA – Na spletnih straneh Evropske komisije je objavljena nova tako imenovana črna lista letalskih prevoznikov, na kateri so se znašli prevozniki, ki jim je zaradi nezadostnega zagotavljanja varnosti potnikov prepovedano leteti v EU. Če letite zunaj EU, jo zato velja preveriti.

Na novem seznamu so prav vsi letalski prevozniki iz Libije, v zadnjem obdobju pa s seznama niso izbrisali prav nobene letalske družbe, so zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Kot je povedala evropska komisarka za transport Violeta Bulc, je vesela napredka prevoznikov s Filipinov, iz Mozambika in Zambije. »Moja prioriteta je varnost potnikov, o kateri ne sme biti razprave, pripravljeni smo tudi pomagati Libiji, ko bodo razmere to omogočale,« še pravi in dodaja, da so zadnji dogodki v Libiji pripeljali do položaja, ko njihove družbe ne izpolnjujejo več mednarodnih obveznosti, ki so določene za zagotovitev varnosti njihovega letalskega sektorja.

Kdo vse je na seznamu?

Na seznamu letalskih družb, ki jim je prepovedano leteti v EU, ker ne dosegajo varnostnih standardov, je zdaj 308 prevoznikov iz 21 držav. Tako so na seznamu prav vse letalske družbe iz Afganistana, Angole, Benina, Republike Kongo, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Eritreje, Gabona (z izjemo treh družb, ki lahko letijo pod določenimi pogoji), Indonezije (z izjemo petih družb, ki lahko letijo pod določenimi pogoji), Kazahstana (z izjemo ene družbe, ki lahko leti pod določenimi pogoji), Kirgizije, Liberije, Libije, Mozambika, Nepala, Filipinov (z izjemo dveh družb, ki lahko letita pod določenimi pogoji), Sierre Leone, Sao Tomeja in Principa, Sudana in Zambije.

Kdo vse je na seznamu, preverite v spodnji priponki.

Deli s prijatelji