IZ NEPALA

Viki Grošelj: Zemlja se je odprla pred nami

Objavljeno 25. april 2015 21.47 | Posodobljeno 25. april 2015 22.21 | Piše: STA, M. U.
Ključne besede: potres Nepal

Število smrtnih žrtev potresa v Nepalu preseglo 1100.

Foto: Mediaspeed.net

KATMANDU – Na pohodniških odpravah v Nepalu, ki ga je danes prizadel uničujoč potres z magnitudo 7,9, se po poročanju medijev nahaja več skupin, v katerih so tudi slovenski državljani. V tej gorati himalajski državi je po navedbah Pop TV najmanj 30 Slovencev, natančne podatke o njihovem številu pa slovensko zunanje ministrstvo še zbira.

Z MZZ so pred tem sporočili, da sta v Nepalu najmanj dve skupini slovenskih pohodnikov. Kot so dodali, so se trije med njimi že javili svojcem in potrdili, da niso poškodovani oziroma kako drugače ogroženi. Na spletni strani ministrstva se za te dni sicer ni napovedala nobena skupina ali posameznik, ki naj bi potoval v Nepal. Tudi Planinska zveza Slovenije ni seznanjena s kakršno koli organizirano odpravo na prizadetem območju. Iz potovalne agencije Shappa so medijem sporočili, da je njihova skupina turistov v Nepalu na varnem.

Število smrtnih žrtev potresa v Nepalu preseglo 1100.

 

»Zemlja se je odprla pred nami«

V himalajski državi je po poročanju TV Slovenija tudi pohodniška skupina pod vodstvom alpinista Andreja Štremflja. Ta je davi sporočil, da so bili v času potresa daleč od epicentra in da že nadaljujejo začrtano pot.

Na območju, kjer so se tla tresla najhuje, je po poročanju Pop TV tudi alpinist Viki Grošelj. »Zemlja se je odprla pred nami,« je po telefonu dejal ženi in dodal, da so k sreči vsi v njegovi skupini na varnem in nepoškodovani. Grošljeva skupina, v kateri so štirje Slovenci, je v Nepal prispela v petek. Kakih pet ur pred potresom so se odpravili iz Katmanduja, ko so ravno dobro začeli pohod, se je zatreslo, zato so se vrnili v izhodiščno vas. Zdaj so tam na varnem in čakajo, kako in kaj.

Deset Slovencev je tudi v skupini, ki jo je v Nepal peljala agencija Trek trek. Tudi ti so na varnem in čakajo navodila, kam bodo šli naprej, še poroča Pop TV.

Deli s prijatelji