NAJSTAREJŠA NA SVETU

VIDEO: Živi že tri stoletja

Objavljeno 09. marec 2015 20.28 | Posodobljeno 09. marec 2015 20.35 | Piše: K. C.

Japonka Misao Okava je s 117 leti najstarejši človek na svetu.

Misao Okava je praznovala v družinskem krogu. Japonka je rekorderka postala leta 2013, ko je bila stara 114 let in 359 dni.

Čeprav je njeno življenje tako dolgo, je med praznovanjem 117. rojstnega dne Misao Okava dejala, da so leta hitro minila.

Recepta za tako visoko starost Japonka ne pozna. »Tudi sama se sprašujem,« se je pošalila. Pred leti pa je dejala, da je treba jesti suši in spati vsaj osem ur na noč. Dovolj spanca si še vedno privošči, sicer pa poje tri velike obroke na dan, je razkril vodja doma za ostarele, v katerem živi najstarejša zemljanka. Dodal je, da je njena najljubša jed še vedno suši, ki ga jé najmanj enkrat na mesec. Osebje v domu je še povedalo, da je Misao zadnje čase počasnejša in slabše sliši, sicer pa je še vedno dobrega zdravja. Zabavo za najstarejšo so organizirali že dan pred rojstnim dnem, po televiziji so jo predvajali po vsej Japonski.

Misao Okava se je rodila leta 1898 v Osaki. Poročila se je leta 1919. Z možem Jukiem, ki je umrl 1931., sta imela tri otroke: sina Hirošija, ima že 91 let, ter dve hčerki, ena je že umrla. Misao ima tudi štiri vnuke in šest pravnukov. Najmlajša je stara le dve leti.

Najstarejša na svetu je Misao postala leta 2013, ko je umrl takratni rekorder, Japonec Jiroemon Kimura, ki je dočakal starost 116 let. Tudi najstarejši živeči moški, 112-letni Sakari Momoi, prihaja iz dežele vzhajajočega sonca. Ker so dopolnili več kot 110 let, jih uvrščajo v skupino superstoletnikov. Na Japonskem je povprečna starost žensk 86,61 leta (najdaljša na svetu), moških pa 80,21 leta.

Do rekorda najvišje dosežene starosti človeka do zdaj pa Misao manjka še kar nekaj let. Leta 1997 umrla Francozinja Jeanne Calment je namreč živela kar 122 let in 164 dni.

Misao Okava je živela v treh stoletjih in videla ogromne družbene in tehnološke spremembe, kot so pojav motornih vozil, letal, mobilnih telefonov, družabnih omrežij, doživela je vladavino šestih britanskih monarhov, štirih japonskih cesarjev in 20 ameriških predsednikov! 

Deli s prijatelji