NARAVNA KATASTROFA

VIDEO: Zgodilo se je, ko so spali, najmanj 120 mrtvih

Objavljeno 25. avgust 2016 00.25 | Posodobljeno 25. avgust 2016 00.27 | Piše: STA, T. B.

Potres z magnitudo 6,0 je davi stresel deželi Lacij in Marke.

Gmotna škoda je velika.

RIM – Italijanski premier Matteo Renzi je sporočil, da je današnji potres v osrednjem delu države terjal najmanj 120 življenj. Ob tem je opozoril, da se bo število žrtev verjetno še povečalo. V potresu z magnitudo 6,0 je bilo 368 ljudi poškodovanih, je dejal Renzi na novinarski konferenci. 

Prvi sunek z močjo 6,0 je ob 3.36 po srednjeevropskem času, ko so vsi še spali, je imel žarišče na le štirih kilometrih globine v bližini mest Accumoli in Amatrice v Rietiju. Sledila sta močna sunka ob 4.32 in 4.33 z žariščema v bližini mest Norcia, Castelsantangelo sul Nera in Arquata del Tronto. Tudi ta potresna sunka sta imela zelo plitko žarišče, okoli devet kilometrov pod zemeljskim površjem. Popoldne je območje stresel še potres z magnitudo 4,9 in žariščem v kraju Arquata.

Najhuje so prizadeti kraji Amatrice, Accumoli in Pescara del Tronto, kjer je po poročanju medijev kot po bombnem napadu. Številne hiše so porušene. Amatrice in Accumoli sta skoraj povsem uničena. Veliko škodo je potres povzročil tudi v vasici Arquata. Renzi se je popoldne v občini Amatrice srečal s predstavniki civilne zaščite in se zahvalil vsem reševalcem. Zagotovil je, da pri oskrbovanju prebivalcev ne bo prišlo do ozkih grl.

Vlada je za takojšnjo pomoč že rezervirala 235 milijonov evrov. Minister za infrastrukturo Graziano Del Rio je situacijo označil za zelo zahtevno. »Trdo moramo delati za obvladovanje te faze izrednega stanja. Našli pa bomo tudi vire za obnovo regije,« je zagotovil.

Deli s prijatelji