KAOS

VIDEO: Vremenska katastrofa: deroča voda odnaša hiše

Objavljeno 12. september 2015 22.04 | Posodobljeno 12. september 2015 22.04 | Piše: STA, T. B.

Severovzhod Japonske so zajele poplave s plazovi, zaradi katerih so oblasti odredile evakuacijo najmanj 90.000 ljudi.

Vir: Reuters

TOKIO – Razmere v nekaterih predelih Japonske so grozljive, poročajo tuji mediji. Osrednje dele države je v sredo dosegel silovit tajfun Etau, ki se je sicer že umaknil nad morje, a se na Japonskem kljub temu tudi danes nadaljuje obilno deževje. Eno osebo pogrešajo, več je poškodovanih. 

Voda odnaša avtomobile in hiše

Mesto Joso, severno od prestolnice Tokio, je zalil val vode, potem ko je reka Kinugava po dveh dneh močnega deževja prestopila bregove. Ekipe s helikopterji rešujejo ljudi s streh. Deroča voda s sabo odnaša avtomobile in hiše, kot bi bile zgrajene iz kart. Kot poroča STA, sta najhuje prizadeti prefekturi Ibaraki in Točigi, kjer je na nekaterih mestih padlo več kot 500 milimetrov dežja, kar je približno dvakrat toliko, kot ga po navadi na območju zapade v vsem septembru.

Kaos in preplah

Po vsej državi je bilo poškodovanih 15 ljudi, poroča BBC, od tega sta dve starejši ženski, ki ju je podrl močan veter, utrpeli resne poškodbe. Eno osebo pogrešajo, potem ko je plaz zasul hišo. Ponekod so gospodinjstva ostala brez elektrike, moten je javni prevoz, saj so odpovedali številne letalske in železniške povezave. Zaprte so tudi nekatere ceste.

Nevarnosti še ni konec

Posebna opozorila zaradi vremena so izdali tudi v drugih delih na vzhodu in severovzhodu Japonske, vključno s prefekturo Fukušima, kjer je leta 2011 v potresu in cunamiju poškodovana jedrska elektrarna. Deževje je močno obremenilo tamkajšnje črpalke za odvajanje vode, je sporočil operater Tepco. Japonski premier Šinzo Abe je sporočil, da oblasti ukrepajo, kolikor je v njihovi moči. »Vlada bo enotna in bo naredila največ, kar lahko, da se spoprimemo s katastrofo, tako da bomo na prvo mesto postavili človeška življenja,« je povedal.

Posledice neurja si oglejte v spodnjem videu.

Deli s prijatelji