PEKING

VIDEO: Več steklenic recikliraš, ceneje se pelješ

Objavljeno 17. maj 2014 13.37 | Posodobljeno 16. maj 2014 17.44 | Piše: B. P.

Na postajališčih podzemne železnice v kitajski prestolnici so se domislili zanimive in inovativne rešitve, kam z odpadno plastiko.

Odpadna plastika predstavlja velik problem za okolje.

Na postajališčih podzemne železnice v kitajski prestolnici so se domislili zanimive in inovativne rešitve, kam z odpadno plastiko. Postavili so avtomate, podobne ljubljanskim urbanomatom, ki namesto denarja sprejemajo odpadno plastiko.

In kako mesto s tem privarčuje? Za odvoz plastike je treba plačati komunalni službi, za odvoz že recikliranih materialov pa se davek na odvoz odpadkov mestu, ki reciklira samo, zniža. Ves denar, ki ga bodo na ta način privarčevali, bodo v Pekingu namenili meščanom.

Program v Pekingu trenutno še preizkušajo, avtomate pa so opremili z računalniki, ki občana, ko vanj vrže plastenko, obvesti, koliko je s tem privarčeval, in mu na vozovnico naloži določeno vsoto, odvisno od velikosti plastenk in njihove količine.

Popolnoma razgradljiva plastika

Pred časom pa so okoljevarstveniki pozdravili še eno novost – popolnoma razgradljivo plastično vrečko. Proizvedli so jo tako, da so običajni plastiki dodali določen encim. Ko uporabnik vrečko odvrže in pride ta v stik s prstjo, nastane kemična reakcija, med katero razpadejo molekule v politenu oziroma plastiki. Na ta proces pa ni treba čakati na desetine let, ampak se zgodi v le nekaj mesecih, natančneje v šestih. Po tem času vrečka popolnoma razpade, za sabo pa ne pusti nikakršnih škodljivih snovi.

Deli s prijatelji