DRAMA

VIDEO: Vdrli so v parlament, odmevali so streli

Objavljeno 06. julij 2017 00.10 | Posodobljeno 06. julij 2017 00.12 | Piše: STA, Ma. M.

Vladni podporniki vdrli v venezuelski parlament, več ljudi je poškodovanih.

Ranjeni so odhajali iz parlamenta.

CARACAS – Več deset podpornikov venezuelske vlade je vdrlo v parlament in napadlo poslance. Pri tem je bilo več poslancev poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadalci, oboroženi s palicami in oblečeni v rdeče majice, so vdrli skozi glavna vrata in na vrtu parlamenta sprožili ognjemet. Uspelo jim je vstopiti tudi v parlamentarno zgradbo, kjer so na hodnikih pretepli in poškodovali tri poslance.

Napadalci so novinarjem in fotografom ukazali, naj prenehajo snemati in fotografirati ter naj zapustijo kongres. V parlamentu, v katerem ima večino opozicija, je pred vdorom provladnih aktivistov potekala posebna seja ob dnevu neodvisnosti. Pred izbruhom nasilja se je v kongresu nenapovedano pojavil podpredsednik države Tareck El Aissami v spremstvu prvega moža venezuelske vojske Vladimirja Padrina Lopeza in ministrov. El Aissami je v nagovoru pozval Madurove privržence, naj pridejo v parlament in mu izrazijo podporo. Pred zgradbo je takrat že zborovala skupina Madurovih podpornikov.

Huda politična kriza

Venezuelo pretresa huda politična kriza. Že tri mesece se vrstijo protesti opozicije, ki zahteva odstop socialističnega predsednika Madura. Proteste spremlja nasilje, ki je do zdaj zahtevalo 91 življenj. Opozicija predsedniku Maduru pripisuje odgovornost za hudo gospodarsko krizo v državi, kjer se prebivalci ubadajo s pomanjkanjem najosnovnejših dobrin (hrane, zdravil, mila in celo toaletnega papirja). Maduro po drugi strani trdi, da je kaos rezultat kapitalistične zarote, za katero stoji opozicija.

Deli s prijatelji