NEVERJETNO

VIDEO: V sestrelitvi ukrajinskega vojaškega letala 49 mrtvih

Objavljeno 14. junij 2014 14.44 | Posodobljeno 14. junij 2014 14.44 | Piše: STA, A. L.

Pred sestrelitvijo letala je bilo po poročanju medijev v okolici Luhanska, ki je le 25 kilometrov oddaljen od meje z Rusijo, slišati več eksplozij.

KIJEV – Proruski uporniki so danes na vzhodu Ukrajine sestrelili ukrajinsko vojaško transportno letalo, pri čemer je umrlo vseh 49 ljudi na krovu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Letalo vrste iljušin 76, na katerem so bili vojaki in oprema, je nameravalo zgodaj zjutraj pristati na letališču v bližini mesta Luhansk na vzhodu države. Kot so pokazali posnetki, ga je med pristajanjem najprej zadel izstrelek iz težkega orožja, nato pa je eksplodiralo.

»Teroristi so cinično in strahopetno sestrelili letalo ukrajinskih oboroženih sil, na katerem so bili vojaki in ki bi moralo pristati v Luhansku,« so sporočili v Kijevu. Na letalu je bilo devet članov posadke in 40 vojakov ter vojaška oprema. »Vsi so mrtvi,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Vladislav Seleznjov.

Pred sestrelitvijo letala je bilo po poročanju medijev v okolici mesta, ki je le 25 kilometrov oddaljeno od meje z Rusijo, slišati več eksplozij. Luhansk je od začetka aprila v rokah proruskih upornikov, so pa ukrajinske sile zavzele letališče v njegovi bližini in so ga redno uporabljale za pristajanje letal z vojaki.

Na vzhodu Ukrajine je bilo v zadnjih dveh mesecih na obeh straneh ubitih 320 ljudi, to pa je najbolj krvav posamični incident.

Deli s prijatelji