KATASTROFALNO

VIDEO: Uničujoči požar ušel izpod nadzora

Objavljeno 08. maj 2016 19.46 | Posodobljeno 08. maj 2016 19.47 | Piše: STA, T. Pa.
Ključne besede: požar Kanada

Lokalne oblasti so med drugim opozorile, da bi se s posledicami požara lahko ubadale več mesecev.

Posledice požara na nočnem nebu nad kemično tovarno.

EDMONTON – Požar v provinci Alberta na zahodu Kanade se še vedno širi in je v soboto zvečer zajel že 2000 kvadratnih kilometrov ozemlja, danes poročajo tamkajšnji mediji. Ti obenem navajajo, da obstaja nevarnost, da bo požar dosegel sosednjo provinco Saskatchewan. Lokalne oblasti so med drugim opozorile, da bi se s posledicami požara lahko ubadale več mesecev, četudi bodo dosegli napredek, ki bo omogočil vrnitev več kot 80.000 prebivalcev v mesto Fort McMurray.

Požar se širi jugovzhodno proti Saskatchewanu, je po poročanju spletnega portala The Globe and Mail povedal predstavnik lokalnih oblasti Travis Fairweather. Kot je še dejal, za zdaj ni pričakovati, da bi požar mejo dosegel danes. Oblasti pravijo, da lahko požar ustavi le dež, ki pa ga še ni na vidiku.

Požar je izbruhnil v odročnih delih Alberte, preiskava o vzroku pa še ni zaključena. Oblasti menijo, da bi ga lahko zanetila strela. V torek je gorelo 75 kvadratnih kilometrov ozemlja, že v četrtek pa se je ogenj razširil na 850 kvadratnih kilometrov. Smrtnih žrtev ali ranjenih naj doslej ne bi bilo.

Alberta ima tretje največje rezerve nafte na svetu za Savdsko Arabijo in Venezuelo in zaradi požara na območju, kjer so številna nahajališča, Kanada izgublja okrog milijon sodov nafte na dan oziroma četrtino dnevne proizvodnje.

Deli s prijatelji