KRVAVA NOČ

VIDEO: Ukrajina v ognju, smrt kosi, ZDA poziva vlado

Objavljeno 19. februar 2014 08.28 | Posodobljeno 19. februar 2014 08.34 | Piše: STA, K. K.

Ubitih pet civilistov in sedem policistov. Kmalu so morali umreti še štirje.

Sinoči je umrlo 16 ljudi, tisoč je ranjenih

KIJIV – Podpredsednik ZDA Joseph Biden je ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča pozval, naj umakne varnostne sile in pokaže maksimalno zadržanost potem, ko so spopadi med policijo in protestniki v Kijivu (rusko Kijev) doslej terjali že najmanj 16 življenj, okrog 1000 ljudi pa je ranjenih.

Kličko: Janukovič želi čistiti

Spopadi v ukrajinski prestolnici se nadaljujejo in vodja opozicije Vitalij Kličko je po pogovorih z Janukovičem dejal, da predsednik ne namerava umakniti policije in prenehati krvavih napadov na protestnike. Tiskovna agencija AFP poroča, da je Kličko za neodvisno televizijo Hromadske povedal, da za Janukoviča obstaja le ena opcija, in to je očiščenje trga Majdan.

Biden je Janukoviču v telefonskem pogovoru povedal, da ZDA obsojajo vsakršno nasilje, vendar pa vlada nosi posebno odgovornost za umiritev položaja. Poudaril je nujnost takojšnjega dialoga z opozicijo in obravnavo legitimnih zahtev protestnikov ter resnega predloga političnih reform.

Umirajo protestniki in policisti

AFP poroča, da je bilo v spopadih med policijo in protestniki, še preden je policija sprožila vsesplošen napad na barikade, ubitih pet civilistov in sedem policistov. Med napadom pa so bile uvodoma ubite štiri osebe. Ruska agencija Itar-Tass medtem poroča, da je okrog 2000 protestnikov napadlo kasarno vojaške divizije v Lvivu in skozi vrata metalo kamenje in molotovke. Poškodovanih naj bi bilo 30 vojakov. Protestniki so diviziji izhod iz kasarne preprečili z barikado iz gorečih pnevmatik.

Na protivladnih protestih je v torek prvič po približno mesecu dni znova izbruhnilo krvavo nasilje. Potem ko protestniki niso popustili pod ultimatom varnostnih sil, da se morajo do 17. ure umakniti, sicer bodo proti njim posredovale, je policija zvečer vdrla na Trg neodvisnosti.

Ženskam in otrokom poziv na varno

Policijske enote so zvečer vdrle na Trg neodvisnosti, znan tudi kot Majdan, epicenter protivladnih protestov. Ti se vrstijo že vse od konca novembra, ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Tako policija kot Kličko so pred tem ženske in otroke na trgu pozvali, naj se umaknejo na varno. Policisti so nato nad protestnike krenili z vodnimi topovi, šokgranatami in gumijastimi naboji, ti pa so med drugim odgovorili z metanjem molotovk in kamenja. Nekaj šotorov na trgu je zagorelo.

Kličko je sicer ob tem na odru sredi trga zatrdil, da ne gredo nikamor in da imajo tam 'majhen otok svobode'. Drugi opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk, vodja stranke Domovina, pa je Janukoviča pozval, naj umakne policiste in do srede zjutraj razglasi prekinitev ognja.

Deli s prijatelji