JUNAKINJA

VIDEO: Triletnica 11 dni med sibirskimi medvedi

Objavljeno 18. avgust 2014 18.35 | Posodobljeno 18. avgust 2014 16.50 | Piše: E. B.

Mala Jakutinja Karina je enajst dni preživela v surovi divjini. Družbo ji je delal kuža, ki je nazadnje poiskal pomoč.

JAKUTSK – Kar enajst dni je bivala v divjini, prežeti z medvedi, volkovi in lisicami, pikali so jo komarji in grizle druge žuželke, toda Karina Čikitova je preživela vse pasti sibirske tajge. Svet pa je povsem šokiralo dejstvo, da je deklica stara komaj – tri leta!

Neverjetna zgodba, pred katero se lahko skromno skrijejo vse resničnostne oddaje, ki preizkušajo človeško vzdržljivost v nepredstavljivih razmerah, prihaja z jugozahoda Jakutije oziroma ruske avtonomne Republike Saha. Karina je tako pred slabimi štirinajstimi dnevi odtavala iz domače vasice Olom in dolgo brodila po visoki travi, vse kaže, da se je hotela pridružiti očetu, ki se je konec julija odpravil na pohod: toda oče ni vedel, da ga deklica zasleduje, mati pa je bila prepričana o nasprotnem! Radovedna triletnica, ki jo je med avanturo spremljal psiček, se ni zavedala nevarnosti, ki jih prinaša mrzla tajga, kjer se tudi v poletnih nočeh temperature zelo približajo ničli. Strašljivo temo in zvoke divjine je k sreči premagovala v družbi štirinožnega prijatelja, ki je svojo gospodarico pozorno grel; podnevi sta nabirala divje jagode in si žejo tešila v bistri reki. Po tednu dni pa je psiček očitno ocenil, da dogodivščina vendarle traja že predolgo in da mora sam najti pot nazaj ter poiskati pomoč. Vrnil se je v Olom, kjer pa je mati že zagnala preplah, kajti mož, ki jo je obvestil o svojem prihodu na cilj, ji je zgroženi sporočil, da Karina vendarle ni odromala z njim!

Da se je deklici zgodilo najhujše, so bili po vrnitvi kužka prepričani vsi: Karino je iskal helikopter, a so kmalu spoznali, da bodo morali globoko travo prebroditi kar peš. In ko so se sredi tajge spopadli celo z medvedom, tudi za pogumne reševalce ni bilo več dvoma, da je malo Karino pokončala kakšna divja zver, tako surova narava pač nikomur ne prizanaša. A vendarle, psiček je četico mož v dveh dneh uspešno pripeljal do svoje gospodarice, ki je mirno sedela sredi visoke trave, oblečena le v rdečo majico in modre hlačne nogavice, vidno shujšana, a presenetljivo še vedno vedra in pri močeh!

Deklica se je takoj okrepčala s čajem, reševalci pa so jo nemudoma prepeljali do bolnišnice v Jakutsk, kjer so ugotovili le, da je Karina izgubila nekaj kilogramov, zdaj jih namreč tehta le slabih deset, hujših poškodb, razen številnih pikov in prask, na njenem telesu niso zasledili. O strašljivi avanturi je povedala bore malo, zaupala je le, da je jedla divje jagode in pila vodo iz bližnje reke; psihologi so še ocenili, da triletnica k sreči ni doživela večjega pretresa in da si bo po počitku povsem opomogla. 

Deli s prijatelji