KANADA

VIDEO: Tako so premagali osamljenost med šolarji

Objavljeno 01. maj 2016 14.10 | Posodobljeno 20. april 2016 15.39 | Piše: E. B.
Ključne besede: klop prijateljstva

Kdor je osamljen, sede nanjo in počaka na povabilo!

Nove klopi naj bi bile manj zahtevne za vzdrževanje.

TORONTO – Zelena klop, klop prijateljstva. Nanjo sede vsakdo, ki se počuti osamljen, odrinjen, nepriljubljen, a zapusti je nikoli sam!
 Prikupna poteza osnovne šole v kanadskem Saskatoonu je navdušila svetovno javnost, mnogi ocenjujejo, da bi vse izobraževalne ustanove morale slediti zgledu. Številni otroci so pogosto odtujeni od vrstnikov ali zaradi lastne sramežljivosti ali pa drznosti drugih, klop prijateljstva pa k ukrepanju spodbudi tiste sočutne. In obenem še marsikoga spodbudi k sočutju. Nihče ne sme biti med odmorom sam, je glavno načelo odmevnega projekta: kdor si želi družbe, preprosto sede na klopco in tako okolici nakaže, da je osamljen, a pripravljen na povabilo. In kot kaže za zdaj, zadeva deluje. Številni so se že uspešno vključili v igro, šolska dvorišča so mnogo bolj vesela kakor prej, ugotavljajo učitelji. Vse manj je tistih, ki žalostno zrejo v tla in se povsem samcati prestopajo v dragocenih prostih minutah, in glede na to, da si je videoposnetek na šolski strani na facebooku ogledalo že enajst milijonov ljudi, gre upati, da bodo prijateljske klopi preplavile šolska dvorišča po vsem svetu. Nekatera se že hvalijo z novimi pridobitvami!

Potezo pa pozdravljajo predvsem tisti, ki se z žalostjo ozirajo na svoje osnovnošolske dni. Tako se denimo glasi eden od komentarjev: »Odlična poteza! Tudi sam bi si želel takšne klopi med svojim odraščanjem. Pa tudi marsikaterega odraslega bi razveselila. Vsi smo kdaj osamljeni.« 

Deli s prijatelji